5 Aralık 2010 Pazar

Stalker

Yıl: 1979
Yönetmen: Andrey Tarkovskiy
Oyuncular: Aleksandr Kaidanovsky, Alisa Frejndlikh, Anatoli Solonitsyn


Stalker, Tarkovskiy'nin dahi vizyonundan ortaya çıkmış, sıradışı mekan tasviri ile zihinlerde yer etmiş bir film.

Güvenlik güçleri ve tel örgülerle çevrili gri ve isimsiz bir kasabadan dışarı çıkmak yasaktır. Daha önce, tam olarak da emin olunmamasına rağmen, göktaşı çarptığına inanılan Zone isimli bölgeye girişler yasak olduğu gibi, buraya gidenlerin de akıbeti belli değildir. Buraya daha önce rehberlik yapıp geri dönmeyi başarmış olan Stalker isimli, insanların zihnini yönetip ikna edebilme yeteneğine sahip iz sürücü, gecenin bir yarısı yatağından kalkar ve bir yazar ile bir profesore buraya yapılacak yolculuk için eşlik eder.

Film, gri ve sarı tonların ağırlıkta olduğu bir sahne ile bizi karşılar. Kasaba sahnesi zaten baştan aşağı mükemmel tasarlanmış, renk tasarımı ile yönetmenin hayal dünyasını olumlu anlamda sorgulatmıştır. Keza Zone sahnelerinde kavuştuğumuz gerçek renklere rağmen, bu sahnelerde de mekan tasarımı ve kamera yönetimi sıradışılığını korumuştur. Ses konusunda da, filmin başından sonuna kadar su damlaları sesi filmin durgunluğuna katkıda bulunmuştur. Tren sahnelerindeki mekanik sesler ise mükemmele yakındır. (en azından izlediğim dvd'nin sesi çok kaliteliydi).

Film görselliğinin yanında, göndermeleri ve alt metni ile de dikkat çekiyor. Zone-Kasaba ilişkisi (renk farklılıkları, giriş-çıkış yasaklarının acaba dedirten yanları), yolculuk boyunca yazar ve profesörün iz sürücüyü küçümser konuşmaları (burjuva-proleter ilişkileri), bu 2 entellektüel insanın mutsuzlukları, hayatı sorgulayan diyalogları...

Kısaca, anlam çıkarma çabası içerisindeki insan beynini görselliği ve sesleri ile daha da kilitleyen, sinema tabirinin karşılığını verebilen bir başyapıt.

Filmin IMDB puanı: 8.1
Benim puanım: 8.5
Toplam Hasılat: ?

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Cannes: Jüri Özel Ödülü (A.Tarkovksiy)

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Filmdeki güvenlik güçlerinin kaskında AT yazısını görürüz (Andrey Tarkovskiy)

- Zone isimli bölge 1957'de Chelyabinsk'de yaşanan nükleer faciadan esinlenilmiş.

- Filmin orjinal negatifi labaratuvarda zarar gördüğü için tekrar çekilmek zorunda kalmış.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder