17 Aralık 2010 Cuma

Home Alone


Gösterim Adı: Evde Tek Başına
Yıl: 1990
Yönetmen: Chris Columbus
Oyuncular: Macaulay Culkin, Joe Pesci


Aile komedisi denilince akla gelen ilk örneklerden birisi olan, 90'ların başında çocuk olanların anılarını depreştirecek türden bir film.

Yaklaşık 15 kişinin yaşadığı bir evde, kimsenin dikkat etmediği ve diyalog kurmaktan dahi uzak kaldığı 8 yaşında bir çocuk olan Kevin'in, ailesinin Fransa gezisi sırasında evde unutuluşu ve "büyümüş de küçülmüş" edasıyla evde tek başına hırsızlara karşı mücadele edişini konu alan film, çıktığı dönemde bir furyanın canlanmasına, Macaulay Culkin'in dünya çapında çocuk yıldızı olup Michael Jackson kliplerinde dahi oynamasına neden olacak bir çılgınlığı başlatmıştır. Ülkemizde de özellikle Cine-5'in çıktığı dönemde sık sık TV'de izlemek durumunda kalıp, benzer şeyleri yaşama isteği uyandıran bir film.

Hırsızlardan Harry'i canlandıran Joe Pesci ise yine başarılı bir karakter oyunu sergilemiştir. Canı yandığı sahnelerde diğer filmlerindeki gibi rahat küfür edemeyişi (ne de olsa çocuk filmi sayılır) ve triplere girmesi güzeldi.

Dikkatimi çeken bir husus da filmdeki o Kevin-hırsızlar kovalamacası sadece 20 dakika sürüyor. TV'de nedense hep bu bölüme denk gelirdim. DVD'den izleyince, bu sahnelerin 70. dakikada başlaması garibime gitmedi değil açıkcası.

Filmin IMDB puanı: 7.0
Benim puanım: 7.0
Toplam Hasılat: 530 milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (Adaylık): En iyi müzik, En iyi orjinal şarkı

- Altın Küre (Adaylık): En iyi müzikal/komedi oyuncusu (Macaulay Culkin), En iyi müzikal/komedi filmi

Toplamda 10 ödül & 4 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Joe Pesci aile filminde oynadığını unutup sürekli Fuck kelimesini telaffuz ediyormuş. Yönetmen Columbus ona "fridge" kelimesini kullanmasını önermiş.

- Filmin ana teması Uncle Buck filmi çekimleri sırasında tasarlanmış.

- Kevin'in izlediği siyah beyaz mafya film aslında gerçek değil. Fakat "Angel with Filthy Souls" ismiyle filmin ayrıntılarında yer almaktadır. Angel with Dirty Faces filmine bir gönderme...

- Guinness rekorlar kitabına en fazla hasılat elde eden komedi filmi ünvanıyla girmiştir.

- Robert De Niro hırsız Harry rolünü reddetmiş.

- Bir efsaneye göre Elvis Presley bu filmde gözüküyor. Bayan McAllister'ın havalimanında görevliye bağırırken arka planda duran sakallı adamın Elvis Presley olduğunu söyleyenler var

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder