2 Aralık 2010 Perşembe

The Roaring Twenties

Yıl: 1939
Yönetmen: Raoul Walsh
Oyuncular: James Cagney, Humphrey Bogart, Priscilla Lane



Türkçeye çevirmek zorunda kalırsak, "Kükreyen Yirmiler"; adı üzerinde 1920'leri, içki yasağının getirdiği illegal piyasa ve mafyalaşmanın anlatıldığı başarılı bir yapıt.

Dönemin en önemli oyuncularından James Cagney'nin her zamanki gibi sivri, hazır cevap bir gangster olan Eddie Bartlett karakterini, mükemmele yakın bir gerçekcilikle canlandırdığı filmde, Humphrey Bogart gibi usta bir ismi daha görüyoruz. Her ne kadar Bogart'ın gözükme süresinin az olsa da, filmin kalitesini bunu aratmayacak şekilde idare edebiliyor

I. Dünya Savaşı'nda cephede arkadaş olan Eddie ve George (Bogart) ikilinin yolları, daha sonra New York'ın underground koşuşturmacasının ortasında bir kez daha kesişir. Bu sefer işin içine daha fazla güç ve para tutkusu da karışmıştır. Bu durumda iş arkadaşlıktan daha önemli bir hal almıştır. Eddie'nin ayakta kalma mücadelesinin yanında yaşadığı karşılıksız aşk da, bu karakterin filmin başından sonuna kadar nasıl ruh halinin değiştiğine şahit olmamızı sağlayacaktır.

Oyunculuklarının ağır basmasının yanında, filmin mafia'nın doğuşunu kısa bir özet halinde sunması da bu konuya ilgi duyanları tatmin edecek şekilde.

Filmin IMDB puanı: 7.8
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: ?

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: -

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Larry Fay isimli gerçek bir gangsterin yaşam öyküsünden esinlenilmiştir.

- Son sahnede Panama Smith'in söylediği "He used to be a big shot" repliği AFI'nin en iyi Gangster filmi repliği olarak seçilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder