4 Aralık 2010 Cumartesi

In Bruges

Yıl: 2008
Yönetmen: Martin McDonagh
Oyuncular: Colin Farrell, Ralph Fiennes, Brendan Gleeson


Oyunculuk konusunda sıkıntıları olduğunu düşündüğüm İrlanda asıllı oyuncu Colin Farrell'in bu sefer kendisinden beklenmeyecek kalitede rol kestiği İngiltere-ABD ortak yapımı bir film.

Film adı üzerinde Belçika'nın Brugge şehrinde geçiyor. Avrupa'nın bu estetik şehrine 2 tetikçi Ray (Farrell) ve Ken(Gleeson)'in yolu, işledikleri bir suçun arkasından saklanmaları için düşer. Patronları Harry Waters (Fiennes) onlara 15 gün kalacakları bir hotel ayarlar ve beklemelerini söyler. Tarihi eserleri ve kültürel gezi yapmayı seven ağırbaşlı tetikçi Ken burada vakit geçirmeye razıdır fakat "dünyanın en kötü turisti" olan, contası yerinden oynamış bir şahıs olan Ray, kendisine göre olmayan bu yerde vakit geçirmek için bir şeyler yapmak zorundadır.

İngiliz ve İrlanda aksanı ile, oldukça kaliteli işlenmiş diyalogları daha da tatlı hala gelen, aksiyon filmi gibi gözükse de diyalog ve karakter ağırlıklı bir yapım olmuş In Bruges. Brugge şehrine gitme isteği uyandıran mekan çekimleri, aksanlı ingilizce konuşma isteği uyandıran diyaloglar, oyuncu olma fikrini aşılayan oyunculuk..2008'in iyi filmlerinden birisi.

Filmde aksiyon sahnesi arayanlar hayal kırıklığına uğrayacaktır yalnız. Guy Ritchie filmleri gibi diyaloglar var ama hareketli sahneler yok. Zaten filmin amacı da bu değil. Karakterlerin diyaloglarına odaklanmamızı istemişler sanki.

Filmin IMDB puanı: 8.1
Benim puanım: 7.5
Toplam Hasılat: 15 milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (Adaylık): En iyi senaryo

- Altın Küre: Komedi ya da Dram dalında en iyi erkek oyuncu (Colin Farrell)

- Altın Küre (adaylık): Komedi ya da Dram dalında en iyi erkek oyuncu (Brendan Gleeson), En iyi film.


Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- 126 defa fuck kelimesi geçiyor. Dakikada 1.8 kere

- Filmdeki 4 oyuncu Harry Potter'da da yan yana gelmişler (Fiennes, Gleeson, Poesy ve Hinds)

- Ray karakterinin "cüceler intihara meyilli" kanısına vardığı ve filmde de göndermesini yaptığı Time Bandits filminin cüce oyuncusu David Rappaport 1990'da kendisini öldürmüştür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder