8 Aralık 2010 Çarşamba

The Insider

Gösterim Adı: Köstebek
Yıl: 1999
Yönetmen: Michael Mann
Oyuncular: Al Pacino, Russell Crowe


Cesur senaryosu ve muhteşem oyunculuklarıyla zihinlerde yer etmeyi başarmış, türünün en iyi örneklerinden bir politik gerilim filmi.

Çok güçlü bir sigara şirketinin yönetim kurulu üyeleri, şirketin araştırma bölümünün başkanı Jeffrey Wigand (Russell Crowe)'ın şirket uygulamaları konusunda kendileriyle aynı fikirde olmadığını fark edince onu görevinden alırlar ve şirketten kovarlar.

İşten çıkarılmasına rağmen şirketin, insanların sağlığı ile oynayan politikalarını eleştirmekten çekinmeyen Jeffrey'nin önüne çıkan engeller, beklediğinden de ağır olacaktır. Sessiz kalmaması halinde ailesinin başına gelecekler konusunda uyarılan Jeffrey, tüm bu tehditlere rağmen olanları açıklamaktan vazgeçmez.

Amerikan CBS televizyonunda yayınlanan "60 Dakika" adlı programının yapımcısı olan araştırmacı gazeteci Lowell Bergman(Al Pacino), durumla yakından ilgilenir ve Jeffrey'yi programında konuk etmek ister. Fakat kapitalist düzenin sivri çarkları ve medya dünyasının menfaatleri el ele verecek ve hiç hesapta olmayan olaylar yaşanacaktır.(beyazperde.com)

Her ne kadar senaryosu cesur bir yapım olsa da, filmin akıcılık konusunda sıkıntılarının olduğunu söyleyebilirim. Politik film olmasının ağırlığına sahip olduğundan mıdır bilinmez, bazı sahneleri sanki gereksiz yere uzatılmış. Filmin genel kalitesi yüzünden katlanmak zorunda kalıyoruz bu geçişlere.

Russell Crowe bu filmle Al Pacino gibi usta bir oyuncunun yanında yıldız gibi parlamış, daha sonra ard arda alacağı Oscar ödüllerinin altyapısını oluşturmuştur. Film boyunca bir karakterin psikolojisinin nasıl değiştiğini bize mükemmel bir şekilde anlatmıştır.

Filmin müziklerine de ayrıca değinmek istiyorum. Pieter Burke ve Lisa Gerrard imzalı müzikler oldukça başarılı. Gerilim katsayısını yüksek tutmakta faydası olmuş diyebiliriz.

Filmin ülkemizdeki adının "Köstebek" olduğunun saçmalığına da değinmek istiyorum fakat söyleceğim şeyler buranın havasını bozacak türden.

Filmin IMDB puanı: 8.0
Benim puanım: 7.5
Toplam Hasılat: 60 milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (Adaylık): En iyi erkek oyuncu (Russell Crowe), En iyi sinematografi, En iyi yönetmen (Michael Mann), En iyi montaj, En iyi film, En iyi ses, En iyi senaryo (Michael Mann, Eric Roth)

- Golden Globe (Adaylık): En iyi yönetmen (Michael Mann), En iyi dram filmi, En iyi soundtrack, Dram filmi en iyi oyuncusu (Russell Crowe), En iyi senaryo

Toplamda 21 ödül, 34 adaylık.

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Jeffrey Wigand rolünde ilk olarak Val Kilmer düşünülmüş.

- Senaryo, yaşanmış bir olayın dramatizeleştirilmiş halidir.

- Gerçek Jeffrey Wigand , film yapımcılarından 2 ricada bulunmuş. Kızlarının isimlerinin değiştirilmesini ve filmin hiçbir yerinde sigara içilmemesini...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder