11 Aralık 2010 Cumartesi

Psycho

Gösterim Adı: Sapık
Yıl: 1960
Yönetmen: Alfred Hitchcock
Oyuncular: Anthony Perkins, Vera Miles, Janet Leigh


Çoğu otoriteler tarafından sinema tarihinin en iyi gerilim filmi olarak lanse edilen, Alfred Hitchcock'un da The Birds ile beraber en bilinen eseridir.

Marion Crane (Janet Leigh) kendisine emanet edilen 40.000 dolar kadar parayı alıp kaçar. Yolda dinlenmek için Bates Motel'e gelir ve burayı işleten garip bir kişilik olan Norman Bates'le (Anthony Perkins) tanışır.

Film bizi bir aşk sahnesiyle karşılar. Ana karakterin parayı çalma eğiliminin doğuşunu göstermek için bu sahneyi izleriz. Kaldı ki o yıllar sebepsiz suç işleme pek mevzu bahis olan bir şey olmadığı gibi, sinemada da anlatılan bir olgu değildi. Oldukça çekici birisi olan Marion Crane, parayı da yanına alıp yollara düşer. Yönetmen gerilimi yavaş yavaş vermeye başlar. Eşsiz tema müziği eşliğinde, ana karakterle beraber fiil edilen suçun ortağı gibi hissetmeye başlarız. Neyse ki karakterimiz soluğu bir motelde bulur ve artık dinlenme vakti gelmiştir. Motel sahibi Norman Bates daha ilk dakikadan sıcak kanlılığını gösterir fakat bu kişide bir terslik var. Konuşmalar ilerledikçe, iç dünyasındaki ikileme ve psikolojik rahatsızlığa şahit olmaya başlarız...

İşte tam bu noktada bizi tüyler ürperten bir duş sahnesi karşılar ve o zamana hatta bu zamana kadar hiçbir yönetmenin aklına gelmediği, gelse de bunu uygulamadığı bir şey olur ve ana karaktere filmin bu anında veda ederiz. Film sahipsiz kalmıştır fakat yıllar geçse de unutulmayacak olan, Anthony Perkins'in mükemmel bir şekilde canlandırdığı Norman Bates karakteri devreye girer. Annesinin(?) kontrolü altında yıllarca yalnız yaşamış olan biri olan Norman, karşı cinse karşı farklı dürtüler besleyen birisidir. İç dünyasında kopan fırtınayı surat ifadelerinde de görebiliriz.

Film bu dakikadan sonra bize diğer karakterleri tanıtır. Dedektif, Marion'ın kız kardeşi ve onun sevgilisi. Norman'ın ve annesinin sırlarının ortaya çıkması an meselesidir.

Gerek ustaca işlenmiş işleyişi gerek kült sahneleriyle Psycho, gerilim türünün de ötesinde bir filmdir. Ama şahsi fikrim Hitchcock'un en iyi filmi değildir. En iyi 3 filminden birisi de değildir. Sindirilme katsayısının yüksek olması sebebiyle tanınmışlık oranı daha fazladır kaatimce.

Filmin IMDB puanı: 8.7
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: 50 milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (Adaylık): En iyi yardımcı kadın oyuncu (Janet Leigh), En iyi yönetmen (Alfred Hitchcock), En iyi sinematografi, En iyi sanat yönetimi

- Altın Küre: En iyi yardımcı kadın oyuncu (Janet Leigh)

Toplamda 5 ödül, 3 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Alfred Hitchcock romanın telif haklarını sadece 9.000 dolara almıştır.

- Filmin siyah beyaz çekmesinin nedeni maliyetin 1 milyon $'ın altında tutulmak istenmesidir.

- Hitchcock, ofis sahnesinde dışardan geçen kovboy şapkalı adam olarak cameo'sunu yapar.

- Hitchcock'un Paramount Pictures'la son film projesidir.

- Marion'ın parayı çalmadan önceki iç çamaşırı ve çatnası beyaz, parayı çaldıktan sonraki iç çamaşırı ve çantası siyah olarak tasvir edilmiştir.

- Sifon çekme sahnesinin olduğu ilk Amerikan filmi.

- Marion karakterinin romandaki adı Mary'miş. Şirket bu ismi değiştirmek zorunda kalmış çünkü filmin geçtiği yer olan Phoenix'de 2 tane Marry Crane yaşamaktaymış.

- Çekimlerin ilk gününde bütün ekip sağ elini kaldırıp senaryoyu dışarıya taşımamak için yemin etmiş.

- AFI'ye göre en iyi 14'üncü film.

- AFI'ye göre en iyi gerilim filmleri sıralamasında 1.

- Duş sahnesi ilk başta sessiz çekilmek istenmiş.

- Hitchcock'a göre filmin müzikleri, filmin etkisinin neredeyse %33'ü.

- Bernard Herrmann tarafından bestelenen müzikler AFI'nin En iyi film müzikleri sıralamasında 4üncü.

- Filmin yayınlanmasından sonra bir baba Hitchcock'a mektup yazar. Duş sahnesi nedeniyle artık kızı banyo yapmak istememektedir. Hitchcock da ona şöyle cevap verir: "Onu kuru temizlemeciye gönder".

- MPAA son sahnedeki travesti kelimesinin kullanımına itiraz etmiştir. Daha sonra bu kelimenin bir psikoloji terimi olduğuna ikna edilmişlerdir.

- Norman Bates, AFI'nin En kötü karakterler listesinde 2. sıradadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder