22 Ocak 2011 Cumartesi

Yip Man

Yıl: 2008
Yönetmen: Wilson Yip
Oyuncular: Donnie Yen, Simon Yam


Son zamanlar fantastik ve komedi türünde gezen dövüş sanatları filmlerine tokat gibi cevap vermeyi başarmış, Ip Man olarak da bilinen Kung-Fu ustasının gerçek hayat hikayesinden uyarlanmış Hong Kong yapımı film.

Yip Man, başlıca geçim kaynağı dövüş sanatları olmuş bir Çin kasabasının en ileri gelen dövüş efendisidir. Wing Chun tarzında kung fu'su ile rakip tanımamaktadır. Kasabanın da en zenginlerinden birisidir. Bir gün, Marco Polo olayı diye bilinen bir vaka gerçekleşir ve Japonya Çin'i istila eder. İşgalci Japonya'nın generali dövüş sanatlarına hayrandır ve Yip Man'den askerlerini eğitmesini ister. Gururları dışında hiçbir şeyi kalmayan bu kasaba insanların umudu Yip Man olacaktır...

Donnie Yen'in başarıyla canlandırdığı Yip Man, sessiz ve aşırı gururlu bir adam. Filmin özellikle ilk sahnelerinde de mütevaziliğini elden bırakmıyor, bu özelliği bize dövüş sahnelerinde hareket anlamında kısırlık olarak geri geliyor. Ta ki sinirlenene kadar. Sinirlenince makineli tüfek gibi kullandığı yumrukları izlerken yerinizde hareket etmenize neden oluyor. Görsel efektlerin fazla bozmadığı, başarılı kamera hareketleri ve oyuncuların yetenekleri ile kalitesi artmış dövüş sahneleri var filmde. Tüm bunların yanında, bir gurur hikayesi olarak da nitelendirebiliriz filmi. Her ne kadar Japonları Nazi'ler gibi göstermiş olsalar da, dram şurubunu sağlam vermiş bir film.

Son olarak, Yip Man'in Bruce Lee'nin de hocası olduğunu söylemekte fayda var...

Filmin IMDB puanı: 8.2
Benim puanım: 8.5
Toplam Hasılat: ?

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: -

Filmle ilgili ilginç anektodlar: -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder