23 Ocak 2011 Pazar

The Wild Bunch

Gösterim Adı: Vahşi Çete
Yıl: 1969
Yönetmen: Sam Peckinpah
Oyuncular: William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan


Western sinemasına Sergio Leone ile beraber yeni bir soluk getiren Sam Peckinpah'ın, film-noir edasıyla çektiği, anti kahramanların yer aldığı ve klişelere yer verilmediği filmi.

Kovboy filmi gibi gözükse de, aslında kovboy zamanında geçen bir çete filmidir. Attığını vuran, dürüstlük abidesi, ağzı laf yapan klişe kovboy tiplemelerinden ziyade, çıkarını düşünen, kaçma-kovalamaca eyleminin ortasında psikolojik savaş da veren karakterlerimiz var. Çetesiyle beraber kasaba kasaba banka soygunu yapan Pike (W.Holden) eski ortağı Deke Thornton'dan kaçarken kendisini Meksika'da Pancho Villa'ya karşı savaşan mapache Generali ile ticaret yaparken bulur.

İnanılmaz iyi çekilmiş bir soygun sahnesiyle başlayan film, daha sonra oyunculuk üzerinde durarak devam ediyor. Tekrardan bol kanlı ve çatışmalı final sahnesiyle bitiyor. Dönemine göre ağır çekim sahneleri ve kanlı çatışmaları (diğer filmlerdeki gibi mermi yiyenden kan çıkmama gibi bir durum yok) ile çok önde bir yapım.

Filmin IMDB puanı: 8.2
Benim puanım: 8.5
Toplam Hasılat: ?

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (Adaylık): En iyi senaryo, En iyi müzik

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- AFI'ye göre en iyi 79. film. En iyi de 6. Western filmi.

- John Wayne eski Western efsanesini zedelediği için filmi beğenmemiş.

- Çekimler başlamadan önce Sam Peckinpah ile William Holden bıyık meselesi yüzünden kavga etmişler. Yönetmen tartışmayı kazanmış ve Holden imajına ters düştüğüne inansa da bıyık bırakmak zorunda kalmış.

- Son sahne 12 günde çekilmiş, 10.000 sahte mermi kullanılmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder