4 Ocak 2011 Salı

Moon

Gösterim Adı: Ay
Yıl: 2009
Yönetmen: Duncan Jones
Oyuncular: Sam Rockwell, Kevin Spacey (seslendirme)


Sam, Ay'da çok değerli bir enerji kaynağının üretim tesisinde nöbetini yapan ve vaktini tesisin yapay zekası GERTY ile sohbet ederek geçiren birisidir. Eşi ve çocuğu ile webcam vasıtasıyla hasret gidermekte, görevinin bitmesini ve Dünyaya dönmeyi beklemektedir. Son günlerinde talihsiz bir kaza yaşar ve tesiste dönen dolapları farketmiş olur...

Klostrofobik ortamda geçen, psikolojik gerilim türüne girebilecek bir bilim kurgu filmi olarak nitelendirebiliriz Moon'u. Bu özelliğe sahip kaç film var bilinmez ama oldukça etkileyici bir film olduğunu söylemekte fayda var. Alt metninde vermek istediği köle gibi çalışmak mesajı ile bilim kurgu türünün ötesine gitmeyi başarmış, hal 9000 göndermesi ve genel havası ile 2001: Space Odyssey'i hatırlatmış bir yapım. David Bowie'nin oğlu genç yönetmen Duncan Jones'un bu filmle eleştirmenlerce takdir topladığını söylemek isterim.

Spoiler vermemek için konuya fazla girmek istemiyorum. Uzun yıllardır sağlam bir bilim kurgu izlememiş olanlara ilaç gibi geleceğine inanıyorum.

Filmin IMDB puanı: 8.0
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: 5 milyon $ (sadece ABD)

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: -

Filmle ilgili ilginç anektodlar: -


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder