25 Ocak 2011 Salı

Traffic

Gösterim Adı: Trafik
Yıl: 2000
Yönetmen: Steven Soderbergh
Oyuncular: Michael Douglas, Benicio Del Toro, Catherine Zeta-Jones, Don Cheadle



Bir dönem popüler olmuş "farklı yaşamların bir noktada buluşması" tarzı filmlerinin belki de en anlamlısı fakat anlaması da en kolay olanı diyebiliriz Traffic için. Zengin oyuncu kadrosu ve Oscar süksesiyle akıllarda kalan bir yapım.

Politik gerilim türünün en iyi yönetmenlerinden Soderbergh'in kamerasından bize aktarılan filmin konusu kısaca şöyle:

Uyuşturucu ticareti Amerikan hükümetinin savaştığı başlıca problemlerden biridir. Görevine yeni gelen yargıç Robert Wakefield (M.Douglas) bu savaşta oldukça kararlıdır fakat kendi kızının da uyuşturucu müptelası oluşundan haberi yoktur. Durumun farkına vardığında bir baba ve uyuşturucuyla savaşan bir devlet görevlisi olarak zor anlar yaşayacaktır.

Bir yandan da Meksika'da, uyuşturucunun çıkış noktasında mücadele veren polis memuru Javier Rodriguez (B.Del Toro) ve ortağı kendilerini bir anda General Salazar'ın hizmetinde bulurlar. General uyuşturucu ile savaşıyor gibi gözükse de, amacı bir karteli yok ederken diğer bir kartelin beslenmesini sağlamaktır.

Bu uyuşturucu kartellerinin Amerika'daki kontrollörü Ayala ise hapse atılır ve karısı Helena (C.Zeta-Jones) Obregon kardeşlerin tehditlerine karşı savaş verirken bir yandan da kocasının işlerini yürütmeye çalışır. Bütün bu uyuşturucu trafiği etkileyenden etkilenene kadar tüm karakterleriyle gözler önüne serilir...

Filmin konusu ve oyunculukları dışında dikkat çeken bir unsuru da kamera farklılıklarıdır. Meksika sahnelerinin görüntüsü farklı renkte ve formattadır. Sanki uyuşturucunun merkezine doğru gittikçe görüntü beyazlaşıyor. Arizona'da sarı renkler, Ohio'da mavi renkler hakim.

Oyunculuklarda ise Don Cheadle ve Michael Douglas etkileyici rol keserken Benicio Del Toro ise karizmasını konuşturuyor.

Filmin IMDB puanı: 7.8
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: 207 milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar: En iyi yönetmen (S.Soderbergh), En iyi senaryo, En iyi yardımcı erkek oyuncu (B.Del Toro), En iyi montaj

- Oscar (Adaylık): En iyi film

- Altın Ayı: En iyi erkek oyuncu (B.Del Toro)

- Altın Küre: En iyi en iyi yardımcı erkek oyuncu (B.Del Toro), En iyi senaryo

- Altın Küre (Adaylık): En iyi film, En iyi yönetmen, En iyi yardımcı kadın oyuncu (C.Zeta-Jones)

Toplamda 64 ödül & 57 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Yargıç Wakefield rolü için ilk olarak Harrison Ford ile çalışılmış.

- Film 8 farklı şehirde 110 farklı alanda geçmekte.

- İngiliz mini-dizisi Traffik'in yeniden çekimi.

- Michael Douglas ve Catherine Zeta-Jones filmden önce nişanlıymışlar. Film sonrası da evlenmişler. Filmde yan yana geldikleri bir sahne yok.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder