2 Ocak 2011 Pazar

The Social Network

Gösterim Adı: Sosyal Ağ
Yıl: 2010
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake


Dünyayı saran Facebook çılgınlığının tartışmalı doğuş hikayesini akıcı bir anlatımla anlatmayı başarmış bir David Fincher filmi.

Mark Zuckerberg Harvard'da Bilgisayar Programcılığı okuyan, pratik zekalı fakat sosyal anlamda sıkıntılı bir öğrencidir. Sorgulayıcı bakış açısı, zeki olmasının getirdiği ukalalık, ikili ilişkilerinde, özellikle karşı cinsle olan ikili ilişkilerinde zorluk yaşatmaktadır. Bir gün, eski kız arkadaşından intikam almak için giriştiği ve Harvard'ın ağ trafiğini kilitleyen Facemash isimli web sitesiyle başlayan sosyal ağ fikri, başka fikirlerin de katılması ve yaşadığı olayların da etkileriyle daha da gelişir ve milyar dolarlık bir potansiyel haline gelir. Filmin afişinde de yazdığı gibi, bir kaç düşman elde etmeden 500 milyon arkadaş yapamazsınız...Mark'ın bu potansiyelden yararlanmak isteyen düşmanları da olacaktır.

David Fincher'ın elinden çıkmış olmasının getirdiği avantajla anlatım konusunda sıkıntı yaşamayan film, ünlü olmayan oyuncu kadrosuyla da samimiyetini korumuş diyebiliriz. Sadece Justin Timberlake'i Napster'ın kurucusu Sean Parker olarak görmekteyiz. Bu rolünü de başarılı bir şekilde yerine getirmiş diyebiliriz.

Facebook sitesininin varoluşunu ve en genç dolar milyarderi ünvanına sahip Mark Zuckerberg'in hikayesini merak edenlere tavsiye edebileceğim bir film.

Filmin IMDB puanı: 8.2
Benim puanım: 7.5
Toplam Hasılat: 91 milyon $ (sadece ABD)

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: (2011'deki ödüller açıklanması bekleniyor)

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Filmde geçen bir replikte Harvard'dan 19 nobel ödüllü ismin, 15 Pulitzer ödüllü kişinin, 2 olimpik sporcunun ve 1 film yıldızının çıktığı söylenmekte. Bu film yıldızı Natalie Portman'dır.

- Zuckerberg'i canlandıran Jesse Eisenberg film çekimlerinden sadece 2 hafta önce Facebook'a üye olmuş, daha sonra hesabını kapatmıştır.

- Filmde Zuckerberg'in giydiği tüm kıyafetler gerçek hayatta da giydiği kıyafetlerin aynısı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder