16 Ocak 2011 Pazar

Fiddler on the Roof

Gösterim Adı: Damdaki Kemancı
Yıl: 1971
Yönetmen: Norman Jewison
Oyuncular: Topol, Norma Crane, Leonard Frey


Ülkemizde de "Damdaki Kemancı" ismiyle ve "Ah bir zengin olsam" şarkısıyla epey bir tanınan tiyatro oyununun beyazperdedeki en başarılı versiyonu.

Tamamına yakınını Yahudi oyuncuların oluşturduğu film, Devrim öncesi Rusya'sında ufak ve fakir bir Yahudi kasabasında geleneklerini korumaya çalışan bir baba olan sütçü Tevye'nin olaylara bakış açısını ve etrafında gelişen trajikomik vakaları anlatıyor. 3 saat gibi bir süresi olmasına rağmen 1 dk. bile insanı sıkmayan bir film. Efsane olmuş Tradition, If I were a rich man ve Sunrise, Sunset şarkılarıyla ve John Williams müzikleriyle kulağa da hitap eden filmin tek gördüğüm olumsuz yanı İngilizce konuşulması. Orjinal dilde olsaymış daha gerçekçi olurmuş düşüncesindeyim.

Filmin en sevdiğim yanlarından birisi de, geleneklerle yeni moda şeylerin çatışmasını yansıtmasıdır. Köklerine ve adetlerine sıkı sıkıya bağlı yahudi toplumunun bu sonradan çıkma adetlere bakış açısını ve bazı konularda yaşadığı zorlukları güzel yansıtmış yönetmen. Biraz duygu sömürüsü diyebileceğimiz sahneler de yok değil. kasabalarından kovulup New York'a göçmek sanırım çok da ağlanacak bir şey değil. Fakat topraklarına bağlılıkları yaşanılan sıkıntıları artırır nitelikte....

Oyuncu Topol'a da ayrıca değinmek istiyorum. Muazzam derecede kendini katarak oynamış bu amca. Sesi de mükemmel. Sabah akşam yumurta içmiş sanki, o derece tok bir sese sahip.

Uzun lafın kısası, her sinemaseverin izlemesi gerektiğini düşündüğüm bir müzikal.

Filmin IMDB puanı: 7.8
Benim puanım: 8.5
Toplam Hasılat: 50 milyon $ (sadece ABD)

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar: En iyi ses, En iyi şarkı, En iyi sinematografi.

- Oscar (Adaylık): En iyi erkek oyuncu (Topol), En iyi yardımcı erkek oyuncu (Leonard Frey), En iyi sanat yönetimi, En iyi yönetmen, En iyi film

- Altın Küre: En iyi müzikal/komedi filmi, En iyi müzikal/komedi erkek oyuncusu (Topol)

- Altın Küre (adaylık): En iyi yönetmen (N.Jewison), En iyi yardımcı erkek oyuncu

Toplamda 9 ödül & 13 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Filmin topraksı görünümü için merceğe çorap konulmuş.

- Yönetmen bu proje için seçildiğinde kendisinin Yahudi olduğu düşünülüyormuş. Soyadının aksine kendisi Yahudi değildir.

- Golde rolündeki Norma Crane film çekimlerine başlamadan önce kanser olduğu teşhis edilmiş. Yönetmen hariç herkes bu haberden muaf tutulmuş. Crane filmden 2 sene sonra da bu dünyadan ayrılmıştır.

- Tevye rolünü reddeden oyuncular: Marlon Brando, Orson Welles, Anthony Quinn...

- Topol film çekimlerinde 36 yaşındaydı fakat 50lerinde bir babayı canlandırmakta idi...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder