20 Ocak 2011 Perşembe

The Color Purple

Gösterim Adı: Mor Yıllar
Yıl: 1985
Yönetmen: Steven Spielberg
Oyuncular: Whoopi Goldberg, Danny Glover, Oprah Winfrey


Steven Spielberg'ün konulu filmlere ağırlık verdiği dönemin bir mahsülü olan, aynı isimli Pulitzer ödüllü romandan uyarlanan dram filmi.

1900'lü yılların hemen başında, Amerika'da siyahi toplum yasalara göre artık köle değildir fakat hala yazılı olmayan kurallar işlemekte, siyahi insanlar beyazlardan uzakta bir arada yaşamakta, kendi içlerinde ise hala çağdışı adetlere inançlarını devam ettirmektelerdir. Celie (W.Goldberg) 14 yaşında iken babası tarafından Albert (D.Glover)'a eş olarak verilir. Babasının tecavüzlerinden kaçarken Albert'ın sevimsizliğine ve kötülüklerine yakalanır. Celie'nin hikayesini ve etrafında gelişen olayları izleriz...

Filmin yönetmenini 100 kişiye tahmin ettirseniz, 1 kişinin bile Spielberg demeyeceğini iddia edebilirim. Oyunculuk ağırlık bir film olmuş diyebiliriz. Danny Glover'ı her zaman sempatik rollerde görmüştük fakat bu filmde kötü adamı oynayabildiğine inanmış bulunmaktayız. Filmde ayrıca şu an TV dünyasının önde gelen simalarından Oprah Winfrey de var. Eli maşalı Sofia'yı oynayan Winfrey neden sinemada devam etmediğini söylettirmiştir bize. Filmin müziklerini ise Quincy Jones düzenlemiştir.

Filmin IMDB puanı: 7.7
Benim puanım: 7.0
Toplam Hasılat: 98 milyon $ (sadece ABD)

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (Adaylık): En iyi film, En iyi senaryo, En iyi kadın oyuncu (W.Goldberg), En iyi yardımcı kadın oyuncu (Margaret Avery), En iyi yardımcı kadın oyuncu (O.Winfrey), En iyi sanat yönetimi, En iyi sinematografi, En iyi kostüm, En iyi makyaj, En iyi müzik, En iyi şarkı

- Altın Küre: En iyi dram kadın oyuncu (W.Goldberg)

- Altın Küre (Adaylık): En iyi yönetmen (S.Spielberg), En iyi dram filmi, En iyi müzik, En iyi yardımcı kadın oyuncu (O.Winfrey)

Toplamda 11 ödül & 19 adaylık


Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Oprah Winfrey ve Whoopi Goldberg'in ilk filmleri.

- The Turning Point filmiyle beraber hiç ödül kazanamadan en fazla adaylık sahibi olan film ünvanına sahip.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder