17 Ocak 2013 Perşembe

Türk Sinemasının Unutulmaz Replik ve Diyalogları

Tamamen sübjektif olmakla beraber, yine de objektif olmaya çalışarak hazırladığım liste. Yeşilçam'ın en akılda kalır, en can alıcı ve en iyi oyunculuklarıyla bezenmiş replik ve diyaloglarını hazırlarken yeri geldi mi manaya, yeri geldi mi de Türk insanının hafızasına yerleşme özelliğine göre seçim yaptım.

(Sıralamada ilk 2 sırada yer alan videolar telif hakkı nedeniyle sadece Youtube'da izlenebiliyor. Bu yazıyı okuduğunuz zamanda diğer videolar da silinebilir veya Youtube'a yönlendirebilir, bilginize)



10 - "Deli Kadir ulen!" - Kan - Kadir İnanır

Kadir İnanır'ın bana özetini verin dediğinizde size gösterebileceğim sahne. Kadirizm hücresinin büyüteçle bakılmış hali.






9 "Altar'ın oğlu Tarkan mı?" - Tarkan

Kartal Tibet'in başrolünü oynadığı fantastik film serimiz Tarkan'da hemen hemen her filmde geçen meşhur şaşırma nidası. "Atıl kurt" ile beraber filmin demirbaşı. Altar'ın kim olduğuna dair hiçbir fikrimizin olmaması da cabası.






- "Tornavida yemiş gibi oldum"  - Masumiyet - Haluk Bilginer

Masumiyet filminin, hatta Haluk Bilginer'in aktörlük kariyerinin en unutulmaz tiradı.







- "Ama arkadaşlar iyidir" - Tabutta Rövaşata - Ahmet Uğurlu

Derviş Zaim'in başyapıtı diyebileceğimiz Tabutta Rövaşata filminden Ahmet Uğurlu'nun unutulmaz surat ifadesi ile sarfettiği replik. (04:02)





6 - "Napıcaz be Kamil?" - Gemide - Erkan Can

Sinkafın dibine vurulan Serdar Akar filmi Gemide'nin tüm olayları özetleyen ve Erkan Can'ın mükemmel tonlamalarıyla şakaklarımızda inleyen efsanevi zincirleme küfür tamlaması.





5 - "Sevgi emekti" - Selvi Boylu Al Yazmalım - Türkan Şoray

Türk sinemasının en kaliteli yapımlarından biri sayılan Selvi Boylum Al Yazmalım filminin akılda kalan sözlerinden birisi. Hala da geçerliliğini korumakta





4 - "Bu da mı gol değil?" - Ofsayt Osman - Sadri Alışık

İyi bir komedyen olduğu gibi mükemmel dram rollerine de imza atmış Sadri Alışık ustanın, yıllar sonra Cem Yılmaz'ın Gora filminde de denk geldiğimiz meşhur diyalogu.






3 - "Ben de Harran'lıyam!" - Kibar Feyzo - Kemal Sunal

Kemal Sunal filmi olur da bir espri ile sosyopsikolojik çıkarımlara neden olmadan durur mu? İhsan Yüce'nin yazdığı ve en iyi Kemal Sunal filmlerinden birisi olan Kibar Feyzo'nun en unutulmaz repliklerinden birisi.





2 - "O arı ben olacağım" - Eşkiya - Şener Şen

Otoritelerce ve kanımca da en iyi Türk filmi olan Eşkiya'dan kan donduran sözler. Şener Şen'in rolü oynamadığı, yaşadığının göstergesi.







1 - "Ben Yaşar Usta!" - Bizim Aile - Münir Özkul

İlk sırada olmasının sanırım sürpriz olmadığı efsane tirad. Yaşar Usta'dan Türk halkının kalbinden vuran sözler, her biri adeta bir mermi edasında fabrikatör Saim Bey'e saplanıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder