6 Ocak 2013 Pazar

Enter the Dragon

Gösterim Adı: Ejder'in Üç Fedaisi
Yıl: 1973
Yönetmen: Robert Clouse
Oyuncular: Bruce Lee, Jim Kelly, John Saxon

Filmin tanıtımına başlamadan önce  Türkiye'de 1980' yılında Ejder'in Üç Fedaisi diye gösterime girdiğini ibret olarak etikete girmek istedim. Daha sonra çıkan vcd ve dvd'lerde bu isim kullanılmamıştır.

Bruce Lee'nin konu bütünlüğü olarak en oturmuş filmi diyebilirim Enter the Dragon için. Lee adlı kung fu ustası, Han isimli, satın aldığı adada karanlık işler çeviren fakat 3 senede 1 düzenlediği dövüş turnuvası vasıtasıyla dünyaya penceresini açan kötü adamımızı alt etmek için görevlendirilir. Adaya kendisiyle beraber renkli kişilikler de ödül için katılır ve ister istemez Lee'ye destek çıkarlar. (3 fedai saçmalığı burdan geliyor galiba). Lee de adada kırmadık kemik bırakmaz. Bunlardan birisi de o zamanlar figüran rollerde gözüken Jackie Chan'dir!

Bruce Lee'nin ilk Hollywood yapımı filmi olmakla beraber kendisinin de sinemalarda yayınlandığını göremediği, nasip olmadığı film...

Lee ve Oharra'nın dövüşü ve aynalı oda sahneleriyle zihinlere yerleşen film dövüş ve Bruce Lee filmlerini sevenlerin kaçırmaması gereken bir yapım.







Filmin IMDB puanı: 7.6
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: 90 milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: -

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Bruce Lee'nin dublajsız ingilizce konuştuğu 2 filmden birisidir.

- Oharra'nın şişeyle saldırdığı sahnede Bruce Lee'nin eli kesilmiştir. O zamanlar sahte cam olmadığı için böyle bir sıkıntı yaşanmıştır. Ve yılan sahnesinde de Lee'nin elini sokmuştur yılan.

- Filmin galasından 3 hafta önce Bruce Lee vefat etmiştir.

- Mağara sahnesinde 50 kişiyi dövmekte  Lee.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder