26 Eylül 2009 Cumartesi

Kingdom of Heaven


Gösterim Adı: Cennetin Krallığı

Yıl: 2005

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Orlando Bloom, Liam Neeson, Eva Green, Jeremy Irons, Edward Norton, Ghassan Massoud

fragman için tıklayınız

Günümüz epik filmlerin usta yönetmeni Ridley Scott'dan bir başka büyük yapım.

Balian (Orlando Bloom) Fransa'da demircilik ve silah yapımı ile uğraşan bir delikanlıdır. Bir gün haçlı seferine giden Lord Godfrey(Liam Neeson) komutasındaki bir kısım asker Balian'ın köyünden geçer. Godfrey ile Balian'ın arasında geçmişten gelen bir bağ vardır. Godfrey tarafından savaşa katılmaya ikna edilen Balian Kudüs'e gider ve burada yaptığı işlerle ve Godfrey'in varisi olarak Kral Baldwin'in gözüne girer. Kudüs'ü fethetmekte ısrarlı olan Selahaddin Eyyubi (Ghassan Massoud)'un ordusuna, Kralın varisi Guy de Lusignan'a ve saray entrikalarına karşı mücadele etmek zorundadır...

Yaklaşık 130 milyon dolara mal olan film haçlı seferlerinin asıl sebeblerine, bu savaşların dinden ziyade imaj ve güç amaçlı yapıldığına diğer benzeri filmlerdeki gibi müslümanları kötülemeden değiniyor.

Filmin dekorları, kostümleri ve müzikleri son derece müthiş. Her ne kadar Orlando Bloom şehirli züppe tipiyle filme pek gitmemiş olsa da filmin diğer ağır topları bu açığı kapattıracak şekilde iyi oynamışlar. Savaş sahneleri fazla uzun değil ama görsellik bakımından etkileyici. İnsana Mediaval Total War oynatası geliyor. Bu konuda Ridley Scott Gladiator'dan sonra yine yapmış yapacağını diyoruz.

Bu filmde göze çarpan bir başka unsur ise Selahaddin Eyyubi'nin filmi ana karakterleri olan Lordlara göre daha karizmatik olmasıdır. Bu filmden sonra Ghassan Massaoud oldukça prim yapmıştır.

Filmde pek hoşuma gitmeyen tek şey Orlando Bloom'un karakterinin çok klişe olması ve oyuncunun bu role yakışmamış olmasıdır.

Uzun lafın kısası oturup izlenmesi gereken bir filmdir.

Filmin IMDB puanı: 7.1
Benim Puanım: 8.5
Toplam Hasılat: 200 milyon $

Kazandığı önemli ödüller: Yok

Toplamda 3 ödül 11 adaylık.

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Edward Norton'ı filmde ve hatta jenerikte bile görememeniz normal. Çünkü kendisi cüzzamlı Kral Baldwin demir maske arkasında oynamaktadır. Dikkat ederseniz sesden tanıyabilirsiniz.

- Orlando Bloom film için kilo almış, spor yapmıştır. Film boyunca tam 1 ay nezleyle uğraşmış 2 defa da eli yaralanmıştır.

- Ridley Scott'ın yakın dostu Fas kralı 6. Mohammed 1500 kişilik askerini filme vermiştir. Bu kişiler kostüm değiştirerek hem müslüman hem de hristiyan askerlerini canlandırmışlardır.

- 12.000 - 15.000 arası kostüm malzemesi yapılmıştır.

- Kudüs kuşaltmasının çekimi 21 gün sürmüştür. Tarihte ise 13 gün.

- Film için toplam bayrak maliyeti 250.000 dolar kadardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder