4 Eylül 2009 Cuma

Arsenic and Old Lace


Yıl: 1944
Yönetmen: Frank Capra
Oyuncular: Cary Grant, Priscilla Lane, Peter Lorre

fragman için tıklayınız

Dönemin ağır başlı filmlerinin arasından fırlamış olan, acayip eğlenceli ve bir o kadar iyi yönetilmiş-iyi oynanmış bir film. Filmleriyle mutluluk ve umut hormonu salgılatan yönetmen Frank Capra'nın aslında 1941'de tamamladığı fakat aynı isimli oyunun Broadway'deki tiyatro gösterisi filme olan ilgiliyi etkileyebileceği düşüncesiyle 3 yıl ertelettiği başarılı bir komedi filmi.

Ağır rollerinin aksine jest ve mimiklerini bir an olsun esirgemeyen ve çok başarılı bir oyunculuk çıkaran Cary Grant bu filmde karşımızda yakın zamanda evlenecek olan Mortimer Brewster isimli sinema eleştirmeni olarak çıkıyor. Mortimer Brewster halaları ve kendini Theoder Roosevelt zanneden çılgın kardeşi ile yaşamaktadır. Tam evlilik arefesindeyken, halalarının aslında dünya iyisi insanlar olmalarının yanında profesyonel bir seri katil olmalarını algılaması ve zamanında evi terketmiş olan ve Boris Karloff'a benzeyen psikopat abisinin bir gün eve geri dönmesiyle birlikte kafayı sıyırma noktasına gelir. Tam bir curcunaya dönen evde işler iyice karışır.

Bu filmin eğlenceli ve kimi zaman gerilim yaşatmasının yanında Cary Grant ve Peter Lorre'un oyunculuklarıyla tanındığı söylenebilir. Cary Grant günümüz komedi aktörlerine taş çıkarmış resmen. Tepkileri, jestleri mimikleri çok iyi. Peter Lorre ise alman aksanı saman altından su yürüten tipiyle filme renk katmış diyebiliriz.

Filmin IMDB puanı: 8.1
Benim puanım: 8.0

Kazandığı önemli ödüller: Yok

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Mortimer Brewster rolu için daha önce Ronald Reagan ve Jack Benny düşünülmüş.

- Cary Grant oyunculuğunun tavan yaptığı düşüncesiyle bu filmi oynadığı en iyi film olarak nitelendirmiş.

- Film gösterime girmeden önce okyanus ötesindeki Amerikan askerlerine izletilmiş.

- Cary Grant'ın sonlara doğru üzerine oturduğu mezar taşında Archie Leach yazmaktadır. Bu Cary Grant'ın gerçek adıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder