1 Eylül 2009 Salı

Gran Torino


Gösterim Adı: Gran Torino
Yıl: 2008
Yönetmen: Clint Eastwood
Oyuncular: Clint Eastwood, Bee Wang


fragman için tıklayınız

Usta oyuncu ve yönetmen Clint Eastwood'un göçmenlerin yaşantısına, yerleşik amerikan halkının yeni komşularına gösterdiği sıcaklığa(!) değindiği 2008 yapımı film. Çocuklarıyla arası pek iyi olmayan ve yalnız yaşayan Kore gazisi huysuz mu huysuz yaşlı bir adam olan Walt Kowalski (C.Eastwood)'nin yeni komşuları Hmongdur (Vietnam yerlilerinden). İlk başta aralarında bir sürtüşme yaşansa da, yeni komşularına kendi akrabalarından bir çete elamanının dadanmasıyla yardım etmeye koyulur...Komşularıyla arası iyi olur fakat komşularının yaşantısı artık o kadar iyi olamaz.

Clint Eastwood huysuz adam rolünü iyi oynamış diyebiliriz. Eski kovboy filmlerindeki gibi tükürüp durması da güzel bir enstantene olmuş. Amma velakin, uzakdoğulu oyuncular için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çok doğal çıkmışlar. Yani diyeceksiniz ki daha ne olsun. Kameranın varlığını hissederek oynamışlar, kameraya bakan bile vardı bir ara. Ayrıca Kowalski'nin çocukları ve onların tavırları (baba öl de mirasını alalım modu) oldukça klişe idi. Clint ustaya yakıştıramadık. Fakat filmin sonu da bir o kadar klişeden uzaktı. Şaşırtıcı ve duygusaldı.

Yılın en iyi filmlerinden birisi diyemiyoruz fakat Clint Eastwood'un yönetmenliğini ve oyunculuğunu takdir ettiğimiz bir yapım olarak adlandırabileriz.

Filmin IMDB puanı: 8.4
Benim puanım: 7.5
Şu ana kadarki toplam hasılat: 150 milyon $

Kazandığı önemli ödüller: Altın Küre, Satürn adaylıkları var fakat ödül yok.
Toplamda 2 ödül, 4 adaylık.

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Hmong oyuncuların çoğu oyuncu değil, içlerinden sadece 1 tanesi daha önce bir filmde oynamış.

- Film proje aşamasındayken Dirty Harry'nin devamı sanılıyormuş, bu şekilde dedikodular çıkmış.

- Clint Eastwood'un 4. Kore gazisi rolü.

- Clint Eastwood bu filmde son kez aktör olarak ekran karşısına geçtiğini belirtmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder