7 Mart 2012 Çarşamba

My Left Foot: The Story of Christy Brown


Gösterim Adı: Sol Ayağım
Yıl: 1989
Yönetmen: Jim Sheridan
Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker


İrlanda'nın yetiştirdiği önemli yazarlardan, doğumu itibariyle  cerebral palsy diye bilinen fonksiyon bozukluğu problemi yaşayıp sadece sol ayağını rahatlıkla kullanabilen Christy Brown'ın acıklı yaşam öyküsünü ele alan biyografik yapım.


Dublin'de fakir bir ailenin bilmem kaçıncı çocuğu (ailenin 10'dan fazla çocuğu vardı sanırım) olarak dünyaya gelen, annesinin özverisiyle aile içinde yaşatılmaya çalışılan Christy, babasıyla olan problemleri, gözlemleri, karşılıksız sevdalarını kaleme almak ister ve kitabını yazar. Bunun yanında çok da güzel resimler çizip, ailesinin geçimine katkıda bulunur. Christy Brown bu durumda olup da hayata küsen insanlara örnek olacak şekilde başarılarla dolu bir hayat yolu çizer kendine...


Filmin yoğun dram içeren konusu dışında, Daniel Day-Lewis'in Oscar'lık oyunculuğuyla şenlenir adeta. Al Pacino nasıl Kadın Kokusu filminde kör rolü yapmayıp adeta kör olup oynamışsa, Daniel de adeta engelli olup rolünü canlandırmış diyebiliriz. Restoran sahnesinde ise doruğa çıkıyor performansı.


Bunun dışında Baba rolündeki Ray McAnally'nin de oyunculuğu hoşuma gitmiştir. Genel anlamda oyunculuk konusunda tavan yapmış bir film diyebiliriz.

Ayrıca "anne" ne demek, bu film bunu da çok iyi anlatıyor...






Filmin IMDB puanı: 7.8
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: 14 milyon $ (sadece ABD)


Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:


-Oscar: En iyi erkek oyuncu (D.Day-Lewis), En iyi yardımcı kadın oyuncu (B.Fricker)

-Oscar (Adaylık): En iyi yönetmen (J.Sheridan), En iyi film, En iyi senaryo

- Altın Küre (Adaylık): Dram dalında en iyi erkek oyuncu, Dram dalında en iyi yardımcı kadın oyuncu

Toplamda 22 ödül & 15 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar: -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder