13 Mart 2012 Salı

Il buono, il brutto, il cattivo



Gösterim Adı: İyi, Kötü ve Çirkin
Yıl: 1966
Yönetmen: Sergio Leone
Oyuncular: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef

Western diye tabir edilen, Amerikan sığır çobanlarının kahramanlıklarının(!) anlatıldığı filmler 1950'ler ile 1970'ler arasında nam salmıştır. Bu türün bayrak sallayanı ise John Wayne'dir. TV literatüründe "pazar sabahı filmleri" diye lanse edebileceğimiz film türü bazı yönetmenlerin canına tak etmiş olacak ki, bu türü bazı Uzakdoğu ve Akdeniz öğeleriyle süsleyerek yeni bir akım ortaya çıkarmıştır.

İtalyan yönetmen Sergio Leone, dünyaya Spaghetti Western türünü tanıtarak western kahramanlarının atıcılığından daha iyi bir atıcılık göstererek hedefi 12'den vurmuştur.

San Francisco doğumlu yakışıklı ve cool oyuncu Clint Eastwood, Sergio Leone'nin no-name serisinde başrolleri alarak bu türün en belirgin oyuncusu olma ünvanını eline almıştır.

Bir Kaç Dolar İçin ve Bir Avuç Dolar İçin filmlerinden sonra biraz daha çıtayı yükselterek İyi, Kötü ve Çirkin'e girişen Leone, filmin yan karakterlerini bu sefer daha iddialı tutarak Eli Wallach ve Lee Van Cleef'e görev vermiş. Amerikan İç Savaş'ına da değinerek bize ekstra sahneler gösteren Leone filmin müzikleri konusunda efsanevi müzisyen Ennio Morricone ile çalışarak kulaklarımızın pasını silmeyi ihmal etmiyor...

Tam adı Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez olan Çirkin (E.Wallach), eyalet eyalet aranan, başına ödül konmuş ve her türlü suçu, adam kaçırmayı, tecavüzü, hırsızlığı yapmış olan fakat sempatik tavırlarıyla biz izleyiciye kendisini sevdiren bir karakterdir. Film zaten kendisiyle açılır ve son sahneye kadar adeta başrol oyuncusuymuş edasıyla izleriz kendisini. Blondie (C.Eastwood) ise Çirkin'i her defasında para için ipin ucundan kurtaran, iyi bir nişancı, kafası çalışan bir adamdır. Bu ikili, Bill Carson isimli, yüklü miktarda altını cukka etmiş bir askerin izini sürmek isterken, aynı kişiyi büyük bir hırsla arayan Kötü diye bildiğimiz Melek Göz Sentenza ile de günün birinde yollarının karşılaşacağını bilmektedir.


3 ismin de tek tek tanıtıldığı ve yaklaşık yarım saat süren açılış sahnesinin ardından, Ennio Morricone'nin enfes çalışmaları eşliğinde adeta bir senfonik gösteri izlermişcesine devam eden sahnelerde, İyi ve Çirkin'in sürekli hakimiyet değiştirerek, yer yer esprilerin de havada uçuştuğu bir aksiyona katıldığını görüyoruz.  Kötü ise bu ikiliden ayrı bir şekilde, kendi karizmasında kavruluyor. Tüm sahnelerde ise Leone tarzı yakın çekimlerle yönetmen filme imzasını atıyor. Mükemmel bir mezarlık sahnesiyle de filmimiz tamamlanıyor.


Filmin bu denli popüler olmasının ve IMDB'de ilk 5'te olmasının sebeplerine gelirsek...


Oyunculuk; 3 oyuncu da en iyi performanslarını sergilediği gibi, Eli Wallach bilhassa tek başına zirveye çıkıyor diyebiliriz.


Anlatım; dönemin filmlerine ve diğer western filmlerinin klişelerine sahip olmayıp, bol hazır cevap diyaloglarla ve yerinde işleyen senaryosuyla 3 saat olmasına rağmen kendisini izlettiriyor. Sadece dublaj seslendirmesi kullanıldığı fazla anlaşılmasa imiş. Bu da oyuncu kadrosunun çoğunluğunun İtalyan'lardan oluşmasıdır.


Sahne; hani bir filmin belirli bir sayıda karizmatik bir sahnesi olur ya, bu filmde unutulmaz sahne sıfatı taşıyan bir çok sahne mevcut ve favorim mezarlık sahnesidir.


Müzikler; The Ectasy of Gold ve kendi tema müziği ile çalındığı sahnelerde sahne kalitesini kat ve kat arttırmış. Metallica da her konserine The Ectasy of Gold eşliğinde ve filmden görüntülerle başlar...


Her ne kadar maskülen bir film gibi gözükse de her sinema severin vakit ayırıp izlemesi gereken bir yapım olduğunu düşünüyorum.








Filmin IMDB puanı: 9.0
Benim puanım: 9.0
Toplam Hasılat: 19 milyon $ (sadece ABD)


Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: - 



Filmle ilgili ilginç anektodlar: 


- 1862 de altının 1 ons fiyatı 20.672 dolar. Şimdi ise yaklaşık 1150 dolar. Üçlünün peşinde olduğu 200 bin dolarlık altın ise yaklaşık 11 milyon dolar ediyor şimdi.


- Sergio Leone çok az İngilizce, Eli Wallach ise çok az İtalyanca bildiği için, ikili Fransıca anlaşmış.


- Çirkin rolünde Bir avuç dolar için'de oynayan Gian Maria Volonté düşünülmüş.


- Üçlü dışında filmde İngilizce konuşabilen yokmuş. Çoğunluk İtalyanca ve İspanyolca konuşmaktaymış.


- Mezarlıktaki köpek sahnesi yönetmenin Çirkin şaşırsın diye bilerek planladığı bir anektod. Yani karakterin o andaki tepkisi aslında gerçek.


- Clint Eastwood'un giydiği panço 3 no-name filminde giyiliyor.


- Çirkin'in silah satın aldığı(!) sahne tamamen doğaçlama.


- Film İspanya'da çekilmiştir. Hatta köprü uçurma sahnesinde, ilk olarak çekim yapılmıyor iken köprü mühendisler tarafından uçurulmuş, daha sonra tekrar inşa edilmek zorunda kalınmıştır.


- 1.6 milyon dolara çekilmiştir. O zaman göre iyi para.


- Köprü uçurma sahnesinde yumruk büyüklüğünde bir şarapnel parçası Clint Eastwood'un neredeyse kafasına isabet ediyormuş. Bunu filmde de görebilirsiniz.


- Eli Wallach da aynı ölüm tehlikesini tren rayında çekilen sahnede yaşamış.


- Eli Wallach Madrid'e geldiğinde tüm oteller dolu olduğundan Clint Eastwood'un arkadaşında kalmış ve Clint'le aynı yatağı paylaşmak zorunda kalmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder