10 Mart 2012 Cumartesi

The Girl with the Dragon Tattoo

Gösterim Adı: Ejderha Dövmeli Kız
Yıl: 2011
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgard


Ejderha Dövmeli Kız, Stieg Larsson'un ülkemizde de uzun süre en çok satanlar listesinde kalan aynı adlı romanından; Fight Club, Seven, The Game ve Curious Case of Benjamin Button gibi hem gişede hem de sinema severler nezdinde çok başarılı olmuş filmleri de yöneten David Fincher'ın yönetiminde uyarlanmış bir film.

Mikael Blomkvist (Daniel Craig) İsveçli bir gazetecidir ve başı, yanlış bir istihbarata kanarak İsveç'in önde gelen iş adamlarından biri hakkında yaptığı bir haber nedeniyle derttedir. İddiaları nedeniyle mahkemeye verilen, davayı ve bununla birlikte güvenilirliğini kaybeden Mikael çalıştığı dergiden ayrılmak zorunda kalır. Tam bu sırada İsveç'in ünlü sanayicilerinden Henrik Vanger (Christopher Plummer), Mikael'e ilginç bir teklif yapar ve ondan 40 yıl önce hiç iz bırakmadan ortadan kaybolan ve öldürüldüğü düşünülen Harriet'in cinayetini araştırmasını ister. Karşılık olarak Mikael hem yüklüce miktarda para hem de güvenilirliğini zedeleyen iş adamı hakkında kendisini aklayacak bilgiler alacaktır. Fazlasıyla zeki ancak toplumsal yaşama çok uyum sağlayamamış bu nedenle de devletin gözetim altında tutulan Lisbeth Sander (Rooney Mara) ya da nam-ı diğer Ejderha Dövmeli Kız ise Mikael'e araştırma asistanı olarak yardım edecektir.

Film, kitabı okumuş olsanız bile kendini takip ettirecek görsel öğeleri ve orijinalliği kitaptan hiç de kopmadan üstelik de başarılı bir şekilde sağlıyor. Özellikle kitapta uzun uzun üzerinde durulan Lisabeth Sander'ın asosyal kişiliği, yetenekleri ve başından geçen olaylar Rooney Mara'nın mükemmel oyunculuğu (Ki kendisi bu rolle Oscar'a aday da oldu) ile çok başarılı bir şekilde beyaz perdeye aktarılmış. Öte yandan aynı özenin başta Daniel Craig'in karakteri Mikael Blomkvist olmak üzere diğer karakterler için gösterilmediğini söyleyebiliriz ancak filmin adının "Ejderha Dövmeli Kız" olduğu düşünülürse bu normal karşılanabilir.


Görsel açıdan film oldukça soluk. David Fincher İsveç'in soğuk atmosferinde "Seven" benzeri bir hava yakalamış. Film karakterlerin kısa ve ciddi sohbetleri üzerinden şekilleniyor; bol bol sigara içilen bu sohbetler gerilimin dozunu arttırmakta başarılı olmuş denilebilir, ayrıca bunların uzun tutulmaması da izleyicinin sıkılmasını engelliyor.

Sonuç olarak "Ejderha Dövmeli Kız" izleyenlere gerilim, gizem ve oldukça orijinal bir son ile geçecek 158 dakika sunuyor.


Filmin IMDB Puanı: 8.1
Benim Puanım: 7.5
Toplam Hasılat: 103 Milyon $

Önemli Ödüller ve Adaylıkları:

Kazanılan: 
Oscar - Best Achievement in Film Editing

Adaylık: 
Oscar - Best Achievement in Cinematography
Oscar - Best Achievement in Sound Editing
Oscar - Best Achievement in Sound Mixing
Oscar - Best Performance by an Actress in a Leading Role (Rooney Mara)

Golden Globe (Altın Küre) - Best Original Score
Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Drama (Rooney Mara)

Filmle İlgili İlginç Bilgiler

Ejderha Dövmeli Kız rolü için adı geçenler arasında Natalie Portman, Keira Knightley, Eva Green, Anne Hathaway, Emma Watson ve Scarlett Johansson da varmış ancak bunlar çeşitli nedenlerle rolü kabul etmemiş (Mesela Natalie Portman, fazlasıyla yoğun ve yorgun olduğu gerekçesiyle gelen teklifi kabul etmemiş) ya da yönetmen tarafından kabul edilmemiş (Mesela Scarlett Johansson rol için fazla seksi olduğu gerekçesiyle David Fincher tarafından reddedilmiş) en nihayetinde Rooney Mara seçilmiş.

Benzer şekilde Daniel Craig'in canlandırdığı Mikael Blomkvist rolü için de Johnny Depp, Viggo Mortensen, Brad Pitt ve George Clooney gibi isimler düşünülmüş ancak sonunda Daniel Craig ile anlaşılmış. Gerçi Daniel Craig de ilk başta bir sonraki James Bond filmi ile çakıştığı gerekçesiyle reddetmiş ancak sonra bu filmin çekim tarihleri değişince rolü kabul etmiş.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder