15 Mart 2012 Perşembe

The Graduate


Gösterim Adı: Olgunluk Sınavı
Yıl: 1967
Yönetmen: Mike Nichols
Oyuncular: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross


Dustin Hoffman'a dünya çapında ün getiren ve dönemin en iyi filmlerinden birisi olma ünvanını taşıyan Mike Nichols yapımı.

Benjamin Braddock okulundan yeni mezun olmuştur ve ailesinin pek sevdiği, ünlü üniversitelerden birinde okumasını çok istediği kafası karışık bir gençtir. Annesinin arkadaşı Mrs. Robinson da Benjamin'e adeta kafayı takar ve onu tahrik etmek için elinden geleni yapar. Yanlış olduğunu bildiği halde annesinin en yakın arkadaşıyla ilişki yürüten Benjamin, Robinson'ların kızı Elaine ailesinin yanına gelince kafası hepten karışır.

Sahne geçişlerine hayran olduğum yapım olmakla birlikte, diyaloglarını da oldukça etkileyici buldum. Dustin Hoffman genç olmasına rağmen adeta ustaca oynamış. 1960'ların sonundaki o "rahat takılalım" konseptinden de nasibini almış film.

Filmin kamera yönetimi dışında en dikkat çeken unsurlarından birisi de müzikleri. Simon & Garfunkel imzalı eserlerin çalındığı film sanki müzikalmiş havası verdiriyor. Ya da grubun albüm tanıtımı diyebiliriz. The Sound of Silence filmin ana müziği.





Filmin IMDB puanı: 8.1
Benim puanım: 7.0
Toplam Hasılat: 100 milyon $


Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: 


- Oscar: En iyi yönetmen (M.Nichols)


- Oscar (Adaylık): En iyi film, En iyi erkek oyuncu (D.Hoffman), En iyi yardımcı kadın oyuncu (K.Ross), En iyi kadın oyuncu (A.Bancroft), En iyi senaryo, En iyi sinematografi.

- Altın Küre: Müzikal/Komedi dalında en iyi film, Bu dalda en iyi kadın oyuncu, En iyi yönetmen, Gelecek vaad eden en iyi erkek ve kadın oyuncu.

- Grammy: En iyi film müziği

Toplamda 20 ödül & 13 Adaylık


Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- AFI'ye göre en iyi 17. film.

- AFI'ye göre "Mrs. Robinson, you're trying to seduce me. Aren't you?" repliği en iyi 63. replik.

- Judy Garland ve Ava Gardner Mrs.Robinson rolü için düşünülmüş isimler

- Filmde hiçbir yaşlı karakterin ön ismini duyamayız. Sadece gençler ilk isimleriyle anılır.

- Filmde geçen "Plastics" sözü de AFI'ye göre 43. replik. Bunu önemli kılan aslında şuydu, filmde Ben'e tavsiyede bulunan babasının arkadaşı, Plastik sektörünün büyüceğinden bahsediyordu. Hakikaten de tam da bu film sonra plastik endüstrisi aldı başını gitti.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder