16 Şubat 2012 Perşembe

True Grit (2010)

Gösterim Adı: İz Peşinde
Yıl: 2010
Yönetmen: Ethan Coen, Joel Cohen
Oyuncular: Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Hailee Steinfeld

1969 yılında John Wayne'in başrolünde oynadığı filmin, 2010 yılında Coen kardeşler yorumudur.

Sanki ilk zamanların, o John Wayne, Dean Martin zamanının western filmleri, alternatif western filmlerinin (spaghetti western gibi) yücelmesi için çekilmiş. Bu farklı western yorumları her zaman daha çok ilgi çekmiştir. Bu "kahramansız" Coen Kardeşler filmi ise bunlardan birisi.

Mattie Ross(H.Steinfeld), babasının katilinin peşine adam takmak için kasabaya iner. Burada kendisine önerilen kelle avcılarından sarhoş Rooster Cogburn (J.Bridges)'u seçer. Texas ranger'larından LaBoeuf (M.Damon) ise aynı adamın ve çetesinin peşindedir. Bu ikili kimi zaman karşı karşıya kalmak zorunda kalacak, kimi zaman da iş birliği yapacaktır.

Aksiyon sahnelerinin son derece gerçekci olduğu filmde bir o kadar gerçeksi olan şey de karakterlerin konuşma tarzlarıdır. Sanki 1 şişe Jack Daniels'ı yuvarlayıp da kamera karşısına geçmişler gibi. Bir kez daha Coen kardeşler düşündü mü en iyisini ve özgününü düşünür dedirtiyor.

Filmin bir çekici yanı daha ise kurşun geçirmez, attığını vuran kahraman kovboy modellerinden ziyade, kelle avcılığının tüm stresini üzerlerinde taşıyan, iç savaş sonrası sendromunu yaşayan elleri yüzleri pasaklı adamların filmi götürdüğünü görmektir.

Kafama takılan bir nokta ise filmde cesedini gördüğümüz babanın ısrarla bir kaç sahnede mason olduğunun vurgulanmasıydı....



Filmin IMDB puanı: 7.8
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: 244 milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (Adaylık): En iyi sanat yönetimi, En iyi kostüm, En iyi sinematografi, En iyi yönetmen (Coen Kardeşler), En iyi ses montajı, En iyi ses miksajı, En iyi film, En iyi senaryo, En iyi erkek oyuncu (J.Bridges), En iyi yardımcı kadın oyuncu (Hailee Steinfeld)

- AFI: Yılın en iyi filmi

Toplamda 28 ödül & 76 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Matt Damon diline saç lastiği bağlayarak dili yokmuş gibi konuşmaya çalışmış.

- Cogburn'un göz bandı 1969'daki filmde sol gözünde, bu filmde sağ gözünde.

- ABD'de 100 milyon dolar geliri aşan ilk Coen Kardeşler yapımı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder