27 Şubat 2012 Pazartesi

3 Idiots

Gösterim Adı: 3 Aptal
Yıl: 2009
Yönetmen: Rajkumar Hirani
Oyuncular: Aamir Khan, Mona Singh, Madhavan


Bollywood sinemasında Hollywood'unkinden yaklaşık 2 katı daha fazla film çekiliyor. Avare'yi hepimiz hatırlıyoruz. Son dönemlerde ise, her ne kadar yönetmeni İngiliz olsa da, Slumdog Millionaire gibi izleyenleri büyüleyen yapımlara da rastladık. 3 Idiots da bunun en güzel, en eğlenceli örneği.

Hindistan'ın en ünlü mühendislik okulunda sistemin kölesi olmuş, ailelerin baskısıyla mühendislik okumak zorunda kalmış ve diğer tüm öğrenciler gibi dekandan ölümüne korkan 2 öğrenci, Farhan ve Raju'nun hayatları okula yeni gelen, sıradışı, pratik zekalı, hafif fırlama bir öğrenci olan Rancho tarafından tamamen değişecektir. Bu 3'lü, yaptıklarıyla bu köle zihniyetine, bu klişelere meydan okuyacak ve traji komik bir olaylar zincirinin öznesi olacaklardır.

Filmin son derece güzel bir anlatım yöntemi var. İlk sahne kronolojik olarak sonun başlangıcı. Sonra ilk sahne yüzünden büyük bir merakla bize anlatılan geçmişi, öğrencilik yıllarını izliyoruz. Daha sonra da nihai son geliyor. İzlerken yer yer gülüyoruz yer yer de duygulanıyoruz. Ama her şeyden ötesi, tıpkı Slumdog Millionaire gibi iyi hissettiriyor, helal olsun size çocuklar helal olsun sana Rancho dedirtiyor. Karizmatik Aamir Khan da oyunculuğuyla buna yardımcı oluyor.

Filmi safi komedi diye izlemeyin bu arada, Hindistan'ın eğitim sistemine olan eleştirisi de göz ardı edilemez filmin. Bize ne bundan demeyin, bizim de bu kalitede filmlere ihtiyacımız yok değil.

Hint sineması deriz de, soundtracklere değinmemek olmaz. Yine çok başarılı bir soundtrack uydurulmuş filme. Yer yer de olmazsa olmaz Hint sinemasına özgü "durduk yere dans edelim" sahnelerine rastlamadan geçemiyoruz.

Belki süresi çok uzun, 170 dakika, hani öyle arkadaş ortamında defalarca izlenen Hangover tarzı bir film edasında ama süresi buna el vermiyor olabilir, ama gerçekten çok iyi hissettiren, çok eğlendiren bir film.





Filmin IMDB puanı: 8.2
Benim puanım: 9.0
Toplam Hasılat: 80 milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: -

Filmle ilgili ilginç anektodlar: -

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder