26 Şubat 2012 Pazar

It Happened One Night

Gösterim Adı: Bir Gecede Oldu
Yıl: 1934
Yönetmen: Frank Capra
Oyuncular: Clark Gable, Claudette Colbert, Walter Connolly

Big Five olarak adlandırılan, 5 Oscar ödülünün (En iyi film, en iyi senaryo, en iyi yönetmen, en iyi erkek oyuncu, en iyi kadın oyuncu) 5'ini birden alan ilk film olarak tarihe geçen bir Frank Capra yapımı.

not: En son "Kuzuların Sessizliği" filmi bunu başarabildi.

Ellie Andrews (C.Colbert) ünlü armatör babası tarafından zorla zengin bir adamla evlendirilmek ister. Bu evlilikten kaçmak için Miami'den New York'a giden bir otobüse biner. Burada şahsına münhasır bir adam olan gazeteci Peter Warne (C.Gable) ile tanışır. Peter Warne'un asıl amacı iyi bir haber yazmak iken, işler farklı bir şekilde ilerler.

Dönemin en iyi yönetmenlerinden birisi olan İtalyan asıllı Frank Capra, bu romantik komedi filmi sayesinde Clark Gable gibi bir oyuncu devinin dünyaca ünlenmesini sağlamıştır. Claudette Colbert ise film çekimleri boyunca rahatsız edici davranışlarda bulunmuş ve hatta çekimler bittikten sonra yakın çevresine en kötü filmimi çektim diye açıklamalarda bulunmuş. Fakat film o dönem iyi bir gişe getirisinin yanı sıra olumlu eleştiriler de almıştır. İleride Cary Grant ile daha çok popülerleşecek olan romantik komedi tarzının öncüsü olmuştur böylelikle.

Film, döneme göre cesur sahnelere de sahiptir. Evet o zamanlar bir bayan bacağı bile gözükmesi filmlerde bir tabuydu. Bu filmde bazı tabular yıkılmakla beraber, çekim teknikleri açısından da, daha gerçeksi, daha açılı çekimler yapılmıştır.

Klasik filmleri ve hazır cevap komedileri sevenler için tavsiye edilir.





Filmin IMDB puanı: 8.3
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: ?

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar: En iyi erkek oyuncu (C.Gable), En iyi kadın oyuncu (C.Colbert), En iyi film, En iyi senaryo, En iyi yönetmen (F.Capra)

Toplamda 8 ödül ve 1 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Clark Gable'ın aldığı Oscar ödülünü daha sonra Steven Spielberg satın alıp akademiye vermiş. Clark Gable'ın aldığı ilk ve tek Oscar'ın korunmasını istemiş.

- C.Colbert ödül alamayacağından o kadar çok eminmiş ki, törene katılmamış ve tam o sırada bir yolculuğa çıkmış. Daha sonra kendisine ulaşılmış ve apar topar törene getirilmiş.

- Robert Montgomery Peter Warne rolünü reddedenler arasında.

- Clark Gable'in gömleğinin altına atlet giymediğinin anlaşıldığı sahne yüzünden, bir iç çamaşırı giymeme sevdası başlamış ve iç çamaşırı satışları düşmüştür.

- AFI'nin yayınladığı en iyi 10 romantik film listesinde 3.sırada.

- En önemli 5 Oscar'ı alan ilk film.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder