7 Şubat 2013 Perşembe

Fight Club


Gösterim Adı: Dövüş Kulübü
Yıl: 1999
Yönetmen: David Fincher
Oyuncular: Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter, Meat Loaf

1990'lı yıllar ve 2000'lerin başı kanımca sinema tarihinin en özgün ve kaliteli örneklerine sahne olmuş bir dönem. Esaretin Bedeli, Goodfellas gibi edebi şaheser niteliğinde yapımların yanında Memento, Matrix ve Dövüş Kulübü gibi zihinde fırtınalar estiren filmler bu dönemde izleyiciyle buluşmuştur.

Aykırı kitapların yazarı Chuck Palahniuk'un aynı isimli romanı Seven filmiyle zirve yapmış David Fincher'a emanet edilmişti. Fincher ise başroller için en ideal oyuncu seçimini yaparak filmi taçlandırdı. 

Ana kahramanımız (hikayede anlatıcı olarak geçer) uyku problemi yaşamaktadır ve el emeği göz nuru kurduğu düzenli, bol IKEA mobilyalı hayatında yaşadığı bu problem can sıkmaktadır. Kendisini motive etmek için elem hastalıklarla boğuşan insanların dayanışma toplantılara katılır ve bu hobisi de kendisi gibi hasta olmadığı halde toplantılara katılan salaş kadın Marla Singer tarafından mundar edilir. Artık köşeye sıkışan adamımız bir uçuşu sırasında sabun üreticisi Tyler Durden'la tanışır. Beyninin en büyük hatası bu adamla tanışmak olur...

Açık bir şekilde kapitalizm eleştirisi yapılan film, inanılmaz yerinde aforizmalarla da süslü. Bunlardan en bilinenlerden birisi de "sahip olduğun şeyler artık sana sahip oluyor". Kült karakter Tyler Durden adeta çıkarım makinesi gibi yozlaşan ve nesneleşen dünya hakkında tespit üstüne tespit yapıp duruyor. İzleyiciye ise bu mesajlar son derece başarılı bir sinematografi ile servis ediliyor. Ortaya da IMDB'de 10.sırayı parsellemiş bir film çıkıyor.






Filmin IMDB puanı: 8.9
Benim puanım: 9.0
Toplam Hasılat: 71 Milyon $

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (Adaylık): En iyi ses efekti

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Marla Singer'ın sarfettiği senden kürtaj yaptırmak istiyorum repliği FOX Entertainment müdürü tarafından karşı çıkılmış ve David Fincher'dan bu repliğin kaldırılması istenmiş. Onun yerine konulan "anaokulundan beri böyle sevişmemiştim" repliği ise daha fazla öfkeye neden olmuş.

- "Dövüş Kulübü'nün ilk kuralı Dövüş Kulübünden bahsetmemektir" repliği AFI'nin en iyi film repliklerinde 27. sırada.

- Marla Singer rolü için Courtner Love ve Winona Ryder düşünülmüş.

- Marla Singer'ın telefon numarası Memento'daki Teddy'nin numarası ile aynı.

- Total Film En iyi 100 film listesinde 4. sırada.

- Empire Magazine en iyi 500 film listesinde 10. sırada.

- Edward Norton Brad Pitt'in gerçekten kulağına vurmuştur (ilk dövüş sahnesi) ve bunu yönetmenin gazıyla yapmıştır.

- Mağara sahnesinde Edward Norton'ın ağzından çıkan soğuk nefes Titanic filminde Leonardo DiCaprio'nun ağzından çıkan nefes.

- Brad Pitt ve Edward Norton sabun yapmasını gerçekten de öğrenmişlerdir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder