7 Şubat 2013 Perşembe

Eraserhead


Yıl: 1977
Yönetmen: David Lynch
Oyuncular: Jack Nance, Charlotte Stewart

Hayatımda izlediğim en rahatsız filmlerden birisi olma ünvanına sahip David Lynch eseri. Lynch'in gelecekte ne kadar iyi işler çıkaracağının garantisini verse de, hangi ruh haliyle hazırlanmış ve yönetilmiş bir muamma.

Bilinmeyen bir zamanda, devamlı çalışan makinelerin seslerinin bir an olsun susmadığı endüstriyel bir kasabada Henry Spencer küçücük odasında günlerini radyatöründe çalan şarkıyı dinlemekle geçirmektedir. Bir gün kız arkadaşının garip ailesine misafir olur ve kızın doğum yaptığını öğrenir. Bebek tamamiyle dünya dışı varlıklara benzemekte ve herkesin sinirini bozmaktadır. Henry'nin dünyası artık bir kaos merkezidir...

Deneysel sahnelerle, çekimlerle süslü bir film. 70'li yıllardan ziyade 90'lara ait gibi gözükmekte. 70'lerin film kalıbının tamamen dışında diyebiliriz. Beyinden kurşun kalem silgisi yapmak gibi uçuk görüntülerin yanında, bir sanayi kasabasında odaya kısılmış bir insanın dinlediği tek şarkı olan "cennette her şey güzeldir" ile de iyiden iyiye mesaj kaygısı da yok değil.

Deneysel filmlerden ben sıkılırım diyenler uzak dursun, film çünkü akıcı, klasik bir yapıda değil. Fakat Lynch'i, psikolojik gerilimi ve orjinalliği sevenlere ise tavsiye ederim.







Filmin IMDB puanı: 7.3
Benim puanım: 7.0
Toplam Hasılat: ?

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: -

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Premiere, en tehlikeli 25 film listesine sokmuştur.

- Stanley Kubrick, The Shining filmi kadrosuna moda girmeleri için bu filmi seyrettirmiş.

- Charles Bukowski'nin en beğendiği film.

- David Lynch'in ilk filmi. Filmin anlamı ile ilgili hiçbir soruyu yanıtlamaz Lycnh, seyirciye bırakır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder