17 Ağustos 2009 Pazartesi

Oldboy


Gösterim adı: İhtiyar Delikanlı


Yapım yılı: 2003


Yönetmen: Chan-wook Park


Oyuncular: Min-sik Choi, Ji-tae Yu

fragman için tıklayınız



Artık kült mertebesine erişmiş olan mükemmel bir Güney Kore filmi. Durduk yere 15 sene bir odaya kapatılan, çıkınca bunun sebebini arayan ve çözüm için sadece 5 günü olan ihtiyar bir delikanlının dumur edici bir sonla biten ilginç öyküsü...

Bir ara sonu şaşırtıcı filmler furyası başlamıştı. Olağan Şüpheliler, Altıncı His vs. Bu dumur edici filmlerin en güzel örneklerinden birisi Güney Kore'den çıkacak deseler inanmazdık. Zaten yükselişte olan ve mevcut Japon sinemasının çok çok önünde olan Güney Kore sinemasının en güzel örneklerinden birisi diyebiliriz. Oyunculuk belki de en göze çarpan artılarından birisi filmin. Sanki başrol oyuncusu Min-sik Choi'yi 15 sene bir yere kapatmışlar da öyle hazırlamışlar filme gibi. Kusursuz oynuyor. Keza zengin kötü karakter de öyle. 2 karakter de rolünün hakkını vermiş. Filmin senaryosu da izleyeni öyle bir çekiyor ki kendine, oldboy'la birlikte siz de intikamın alınması istiyor, merakla sonunun gelmesini bekliyorsunuz.

Bu filmin için izlediğim en iyi uzakdoğu filmerinden birisi diyebilirim. Oyunculuk, müzikler, senaryo her şey muazzam. Şurası eksik olmuş diyemiyorsunuz. Akira Kurosawa'nın filmlerinden sonra bu kadar dört dörtlük bir filme rastlamamıştım açıkcası. Aynı kadrodan başka filmler de izlemek isteriz.

Ufak bir not; Hollywood bu filmin remake'ini yapacakmış diye bir söylenti var ortada. Kardeşim adamlar yapmış yani, üzerinden de daha 6 sene geçmiş. Hemen Hollywood versiyonunu yapmak da neyin nesi. Umarım bu proje yatar da böyle bir rezillik görmemiş oluruz.

Filmin IMDB puanı: 8.3
Benim puanım: 9.0
Şu ana kadarki yaklaşık hasılatı: 15 milyon $

Kazandığı önemli ödüller:

Asia-Pasific Film Festivali: En iyi oyuncu, En iyi yönetmen
British Independent Film Awards: En iyi yabancı film
Cannes Film Festivali: Jüri Büyük ödülü

toplamda 17 ödül, 10 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:


- Oldboy isimli Japon mangadan uyarlanmış.

- Dae-su (oldboy)'un yediği ahtapotlar gerçekten de canlıymış. Oyuncu budist olduğu için epey bir dua etmiş affedilmek için.

- Yönetmenin "kendi söylediğine göre" intikam üçlemesinin 2. filmiymiş.

-Çekiçle koridorda adam dövme sahnesi 3 günde çekilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder