24 Ağustos 2009 Pazartesi

Inglourious Basterds


Gösterim Adı: Soysuzlar Çetesi

Yapım Yılı: 2009

Yönetmen: Quentin Tarantino

Oyuncular: Brad Pitt, Eli Roth, Christoph Waltz, Diane Kruger, Melanie Laurent


fragman için tıklayınız


Quentin Tarantino'nun kanımca Kill Bill serileri ve Death Proof'da yarattığı hayal kırıklığının ardından ilaç gibi gelmiş olan filmidir.

Uzun
süredir proje halinde bekleyen film için başrolde, Teğmen Aldo Raine rolünde Brad Pitt'i seçmiş Tarantino. Yaşı 50'ye yaklaşmasına rağmen hala afili delikanlı rollerine giren Brad Pitt için tam bir karakter oyuncusu olduğunu gösterme fırsatı olmuş bu rol. Boğazındaki kesik izi, bıyığı ve aksanlı konuşmasıyla Tarantino filmlerine layık bir karaktere bürünmüş. Oyunculuk demişken, Brad Pitt'i gölgede bırakırsacına mükemmel bir rol sergilemiş olan Christoph Waltz gerçeği var filmde. Avusturya doğumlu oyuncu filmde Nazi Güvenlik Şefi rolünü yarı piskopat-yarı karizma bir şekilde sergiliyor. Onun olduğu her ortamda, insanları sorularıyla terlettiği her anda siz de ekran karşısında geriliyorsunuz. Filmde konuşmak zorunda kaldığı 4 lisanı kullanışı ayrıca takdir alıyor bizden.

Rolleri bırakıp filmin konusuna gelecek olursak...Alman işgali altındaki Fransa'da yahudi avı yapan Nazileri avlamak için Soysuzlar Çetesi, kanımca Piç Herifler adında bir bölük bir araya getiriliyor. Teğmen Aldo Raine gazıyla haraket eden grupta Tarantino filmlerinin şiddet boyutunu bize göstermeye niyetli askerler mevcut. Beyzbol sopasıyla adam parçalayan, her türlü yöntemle Nazi subayı katliamı yapıp Alman ordusundan kaçan manyak bir adamı da ihtiva eden çılgın bir bölükten bahsediyoruz. Ama tabi bu bölük ve icraatleriyle sınırlı değil film, hatta filmin çoğunluğuna sahip bile değil bu bölük. Hans Landa'nın elinden kaçmış ve Paris'e yerleşmiş olan güzeller güzeli Shosanna ile devam ediyoruz filme. Tarantino bu güzelliği kaçırır mı? Yakın çekimleri, arka planda çalan müzikleriyle bu güzelliği sık sık bize sunuyor. Müzikler demişken, Spaghetti Western filmlerinde rastladığımız müziklere yakın temalar kullanılmış. Zaten filmin giriş sahnesi İyi,Kötü,Çirkin'e bir saygı duruşu gibi. Bir çok yerde müziklerle, silahlı sahneler ve yakın çekimlerle Sergio Leone defalarca refarans alınmış.

Filmde çılgınlık ve kan iyi düzeyde, erotizm yok gibi, senaryo çok başarılı ama yönetmenin Pulp Fiction gibi başyapıtlarının yanında senaryo çok orjinal değil. Daha anlaşılır bir film çekmiş Tarantino. Görsellik ve harekete ağırlık vermiş. Beklenene değen bir film olmuş diyebiliriz.

Filmin IMDB puanı: 8.7
Benim puanım: 8.5
Şu ana kadar topladığı hasılat: Belli değil
Aldığı önemli ödüller: Belli değil

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Tarantino senaryo üzerinde neredeyse 10 yıldır çalışıyor.

- Tarantino filmin reklamlarında
"Once Upon a Time in Nazi-Occupied France" diyerek Spaghetti Western filmlerini baz aldığını bir kez daha gösteriyor.

- Adam Sandler Funny People filmi çekimleriyle Nastassja Kinski düşünülmüş fakat kendisiyle görüşülememiş.

- Filmin içindeki film sahnesi, Nation's Pride sahnesi filmde de rol alan, Hostel filmlerinden tanıdığımız Eli Roth tarafından çekilmiş.

- Michael Madsen de Leonardo DiCaprio'ya kadar bir çok oyuncunun projede adı anılmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder