16 Ağustos 2009 Pazar

The Curious Case of Benjamin Button



Gösterim adı: Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi

Yapım yılı: 2008


Yönetmen: David Fincher


Oyuncular: Brad Pitt, Cate Blanchett


fragman için tıklayınız

Orjinal hikaye sıkıntısı yaşayan Hollywood sinemasına ilaç gibi gelmiş olan bir David Fincher filmi. Forrest Gump, Munich gibi filmlerin senaryosunu yazan Eric Roth tarafından kaleme alınmııştır.

Yaşlı doğan ve gittikçe gençleşen, kısaca ters bir yaşam yaşayan Benjamin Button'ın ilginç hikayesini anlatıyor film, tıpkı isminde de belirtildiği gibi. Film Big Fish filmindeki gibi ölüm döşeğindeki bir insanın hikayeyi anlatmasıyla başlıyor. Gerçi burada durum farklı, Benjamin Button'ın günlüğü üzerinden gidiyor film. İyi ki de günlük tutmuş diyoruz arkadaşa.

1918 yıllarında başlayan maceramız günümüze kadar sürüyor. Yaşlı doğdu diye terkedilen Benjamin Button'ın yaşlılar için faaliyet gösteren bakım evinde geçen yaşlılığı, pardon çocukluğu için üzülüyor, arkasından koştuğu maceraların peşinden biz de koşuyor, orta yaşlarındayken kırdığı fındıklar için helal olsunlarımızı eksik etmiyor, çocuklaştıkca da ister istemez üzülmeye başlıyoruz...Evet film kendi içine çekiyor izleyenini ama senaryoda bir kaç delik var diyebiliriz. Oldukça garip bir yaşam çizgisi olan Benjamin Button'ın dünya basını tarafından dikkat çekmemesi, tanıştığı kişiler tarafından hemen benimsenmesi, fazla tepki yememesi oldukça ilginç. Yani bu arkadaş heralde bir yerde de kimliğini göstermek sorunda olacak, 18 yaşında birisi 60 yaşında gösterirse, yaşlanma hastalığı var deyip geçiştirebilirsiniz ama 60 yaşında biri 18 yaşında gösterirse dur arkadaş sen de kimsin derler adama...

Filmdeki oyunculuk ve yönetmenliği değerlendirecek olursak. Brad Pitt belirli bir yaştan sonra devreye giriyor, ilk başlardaki yaşlı Benjamin karakteri tamamen bilgisayarla yapılmış. Rol kesme hususunda her zamanki gibi hakkını vermiş diyebiliriz. Keza Cate Blanchett de öyle. David Fincher ise Fight Club ve Se7en'e nazaran daha basit bir film çekmenin rahatlığıyla işini iyi yapmış. Dönemi iyi yansıtmış, kostüm, mekan olayı kusursuz olmuş. Zaten bu konuda ödülleri de var filmin.

Filmin IMDB puanı: 8.1
Benim Puanım: 8,5
Şu ana kadarki toplam hasılat: 329 milyon $

Kazandığı Bazı Ödüller:
Oscar: En iyi sanat yönetimi, En iyi makyaj, En iyi görsel efektler
Bafta: En iyi makyaj, En iyi dizayn, En iyi görsel efektler

Toplamda 29 ödül, 66 adaylık.

Filmle ilgili ilginç anektodlar:
- Daisy rolünü Rachel Weisz başka bir filmle ilgilendiği için reddetmek zorunda kalmış.

- İlk olarak 1990'ların başında çekilmek istenmiş hatta Steven Spielberg ve Tom Cruise ile görüşülmüş. 1998'de de yine yatan bir projede Ron Howard ismiyle görüşülmüş. Oyuncu olarak da John Travolta.

- Brad Pitt her gün 5 saat makyaj işleminde geçiyormuş çekimlerde.

- David Fincher'in ilk PG-13 filmi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder