13 Ağustos 2009 Perşembe

Angels & Demons


Gösterim Adı: Melekler ve Şeytanlar

Yapım yılı: 2009

Yönetmen: Ron Howard

Oyuncular: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer

fragman için tıklayınız


Dan Brown'ın çok satan ve The Da Vinci Code isimli kitabının her ne kadar konu olarak devamı olmasa da, aynı ana karakterinin yaşadığı benzer bir macerayı anlatan kitabın sinema uyarlaması.

Simgebilimci Robert Langdon(Tom Hanks) abimiz, kutsal kasenin peşini Louvre Müzesinin cam piraminde bıraktıktan sonra bu sefer yeni bir macerada Vatican ile yüz göz olmak zorunda kalır. Sebebi ise yeniden hortlayan Illuminati örgütünün Vatican'ı tehdit edip, boş taht döneminde tüm Papa adaylarını bir bir öldürüp, şehri anti-madde ile yok etme girişimidir. Robert Langdon, Vittoria Vetra (Ayelet Zurer) ile zaman karşı bir yarışa girip, hristiyanlık aleminin imajını kurtarmak zorundadır.

Kitabını da zamanında okumuş biri olarak film bana bambaşka geldi. Kitaptaki sürükleyicilik filmde de neredeyse var, Roma'da bir tarihi eserden öbürüne resmen sıçrıyoruz. Roman Holiday filminin farklı bir versiyonu gibi. Yalnız çok önemli bir karakter filmde yok ve doğal olarak filmin sonu da değişmek zorunda kalmış. Yapımcı Dan Brown olduğu için bir şey diyemiyoruz, kendisi böyle layık görmüş olmalı.

Camerlengo rolünde Ewan McGregor, başrol Tom Hanks'den daha dikkat çekici bir rol kesmiş diyebiliriz. Varlığı artı puan olmuş film için. Gerçi her an kendisini Trainspotting'de oynadığı karakter sanıp, ağzından "Vatican is the shittest country of world" lafını duyacakmışız gibi bir his taşısak da, oyunculuğu ve karizması ile rolünün hakkını vermiş diyebiliriz. Tom Hanks abimiz ise ilk filmde kendisine getirilen eleştirilere kulak asmış olacak ki, biraz daha dikkatli oynamış ve bir meseleyi çözdüğü zaman "şaşırma" tepkisini vermeyi ihmal etmemiş(da vinci code'da neydi öyle).

Filmlerde mantık hatası gördüğü zaman direkt filmden soğuyan, çok yeni bir şey bekleyen filmi izlemesin derim. Ama güzel bir kovalamaca, uzun metrajlı Roma-Vatikan belgeseli izlemek isteyense kaçırmasın derim.

filmin imdb puanı: 6.8
benim puanım: 7
şu ana kadarki toplam hasılatı: 133 milyon $ civarı.
kazandığı önemli ödüller: belli değil

filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Vittoria rolü için ilk önce Naomi Watts düşünülmüş.
- Ayelet Zurer anca çekimler bittikten sonra kitabı okumuş.
- Leonardo DiCaprio Camerlengo rolünü reddetmiş.
- St.Pietro meydanının çekim yasağı sebebiyle bir benzerini inşa edip çekimleri burada tamamlamışlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder