9 Şubat 2011 Çarşamba

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens

Gösterim Adı: Nosferatu, Bir Dehşet Senfonisi
Yıl: 1922
Yönetmen: F.W. Murnau
Oyuncular: Max Schreck, Greta Schröder


Gotik korku filmlerinin önde gelen temsilcilerinden, Bram Stoker'ın Dracula isimli eserinden uyarlama 1922 Alman yapımı vampir filmi.

Bram Stoker'ın defalarca filmi çekilen romanından farklı karakter isimlerine sahip film telif hakları yüzünden zamanında piyasadan kaldırılmıştır. Ama bilinen ilk vampir filmlerindendir. Nosferatu ise vampir konseptinde en çirkin, kamburumsu, uzun tırnaklı vampir türüdür.

Filmin konusu ise şöyledir (kaynak wikipedia - spoiler içerir)

Thomas Hutter Almanya'nın Bremen'e bağlı Wisburg isimli küçük bir kasabasında karısı Ellen ile birlikte yaşamaktadır. Transilvanya'da yaşayan Kont Orlok'dan bir mektup gelir. Bazı sembollerle dolu bu mektubu Renfield isimli kişi Hutter için okur. Zengin bir kişi olan Kont Orlok ile emlak anlaşması yapmak için Hutter Transilvanya'ya gidecektir. Kont Orlok, Karpat Dağlarının eteklerinde yaşadığını ve şatosunun yerini mektupta belirtmiştir. Büyük bir heves içinde Kont Orlok ile emlak anlaşması yampak için giden Hutter karısı ile vedalaşıp hazırlanır. Almanya'dan Transilvanya'ya doğru yola çıkar. Ellen, Hutter'in Transilvanya'ya gitmek istemesini yine de pek hoş karşılamaz.

Atı ile yola çıkan Hutter şatonun yakınlarındaki bir hana uğrar. Handaki insanlara Kont Orlok'un şatosuna gideceğinden bahsedince şatodakiler şaşırır. O gün handa uyuyan Hutter ertesi gün uyanıp bir at arabasına biner. Atarabasının sahibi Hutter'ı şatonun yakınlarında bir yerde bırakır. Buradan sonrasını Kont Orlok'un atarabacısı, götürür. Hutter şatoya vardığında şatonun kapısı kendiliğinden açılır. Kont Orlok'u gören Hutter, Kontun insana benzemediğinden dolayı ürperir. Hutter Kont Orlok ile tanışır. Kont Orlok ve Hutter akşam yemeğinde iken Hutter bıçak ile yanlışlıkla elini keser. Hutter'in parmağının kanadığını gören Kont Orlok, Hutter'in parmağını tutarak kanını emer. Hutter bu olaydan sonra daha da şaşırmıştır. Hutter akşam koltuğun üzerinde uyuya kalır. Uyandığında boynunda iki tane delik görür. Bunlar vampir ısırığıdır. Hutter karısı Ellen'a mektup yazar. Mektupta karısına üzülmemesini söyler. Daha sonra da bölgedeki bir kişiye mektubu ulaştırmasını söyler.

Hutter şatonun içinde dolaşırken Kont Orlok'un odasına girer ve odada küçük bir el kitabı bulur. The Book of the Vampires yani Vampirlerin Kitabı adlı bu kitap Kont Orlok'a aittir. Bu kitapta vampirler hakkında bilgi bulunmaktadır. Hutter Kont Orlok'un bir nosferatu yani bir vampirolduğunu anlar. Kapıyı açıp odadan dışarı çıkmak ister. Dışarıda onu Kont Orlok beklemektedir. Orlok odanın içine girer. Karısı Ellen'de bu sırada kabus görmektedir.Ellen uykuda iken kalkıp evin balkonuna çıkar. Hutter uyur. Uyandığında Orlok'u göremez. Şatonun aşağısına iner. Burada bir tabut görür. Tabutu açtığında içinde Orlok'u görünce şok olur. Hutter ortalıktaki çarşafları birbirine bağlayarak şatodan aşağı atlar. Hutter'i nehirde taşımacılık yapan insanlar bulur.

Kont Orlok, Hutter'in karısı Ellen'ı farkeder. Kont Orlok, Ellen'e aşık olur.Kont Orlok mezarının içine girer. Başka tabutlarında Almanya'ya götürüldüğü bir geminin tayfaları Kont Orlok'un tabutunu da yanlışlıkla gemiye koyarlar.Kont Orlok gemi denizde giderken mezarından çıkar.Güverteye gelerek geminin, Ellen'ın bulunduğu Bremen'e gitmesini sağlar. Ellen kocasının dönmesini beklemektedir. Renfiel ise efendisinin geldiğini anlayınca çıldırır. Çevredeki insanlar tarafından akıl hastanesine kapatılır. Hutter sonunda karısının yanına gelir. Kont Orlok da tabutu ile Bremen'e gelmiştir.

Orlok penceresinden Ellen'e bakmaktadır. Ellen ise hipnotize olmuş gibi Kont Orlok'un dediklerini yapmaktadır. Daha sonra Kont Orlok, Ellen'ın yanına gelir. Evin penceresi açıktır. Güneş doğar. Güneş ışığı Kont Orlok'a temas eder. Kont Orlok yok olarak ölür.


Filmin IMDB puanı: 8.1
Benim puanım: 7.0
Toplam Hasılat: ?

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: -

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Vampirlerin güneş ışığından etkilenmesi konsepti bu filmle ortaya çıkmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder