11 Şubat 2011 Cuma

A Clockwork Orange

Gösterim Adı: Otomatik Portakal
Yıl: 1971
Yönetmen: Stanley Kubrick
Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates


Bilinmeyen bir gelecekte, İngiltere'de, afili, genç bir serseri olan Alex DeLarge, 2 arkadaşıyla beraber etrafa gelişigüzel şiddet uygulamakta, sağı solu yağmalamakta ve entellektüel kişilerin evlerini basıp karılarına tecavüz etmektedirler. Yine bir vandallık sırasında arkadaşları tarafından ihanete uğrayan Alex yakalanır ve hapse düşer. Devletin yeni geliştirdiği bir tedavi yöntemi onun üzerinde denenecektir...

Anthony Burgess'in sıradışı romanının sıradışı yönetmen Stanley Kubrick yorumu olan film kuşkusuz sinema tarihinin de en kült filmlerinden birisidir. Postmodern tasarımlı mekan çekimleri, bir çok uydurma kelimeyle bezeli replikler, cesur sahneler, bitmek bilmeyen Beethoven resitali ve Malcolm McDowell'in mükemmel derecede bir oyunculukla canlandırdığı Alex DeLarge karakteri...

Kubrick'in en iyi filmi olarak lanse edilen filmin neyi anlatmak istediğine gelirsek. Aslında filmin uyarlandığı roman, beyin tümörü olduğunu öğrenen ve az ömrünün kaldığını düşünen yazar Anthony Burgess tarafından apar topar yazılmıştır. Hangi psikoloji ile yazıldığını varın siz düşünün. Fakat filmin apaçık bir şekilde belirtmek istediği bir şeyse insan doğasının zorla değiştirilemeyeceği, sosyolojik olaylar sadece 1 kişinin değişmesi ile değişmeyeceği ve iyi bilinenin her zaman iyi olduğu anlamına gelmediğidir.

Filmin müziklerine de ayrıca değinmeden edemeyeceğim. Psikopatlık esnasında Beethoven bestelerinin nasıl iyi gittiğini görmüş oluyoruz. Ayrıca Singin' in the Rain de çok iyi gitmiş.

Filmin IMDB puanı: 8.5
Benim puanım: 9.0
Toplam Hasılat: 26 milyon $ (sadece ABD)

Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

- Oscar (adaylık): En iyi film, En iyi yönetmen (S.Kubrick), En iyi montaj, En iyi uyarlama senaryo

- Altın Küre (adaylık): En iyi dram filmi, En iyi yönetmen, En iyi dram dalında oyuncu (M.McDowell)

Toplamda 5 ödül & 16 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- A.Burgess acil paraya ihtiyacı olduğu için kitabın haklarını 500 dolara Mick Jagger'a satmış. Bir çok kez el değiştiren haklar en son Kubrick'de kalmış.

- Alex DeLarge rolünü Jeremy Irons ve Tim Curry reddetmiş. Zaten Kubrick Malcolm McDowell olmasaydı filmi çekmeyeceğini söylemiş.

- Filmde Alex ve arkadaşlarının konuştuğu dil romanda yaratılmış İngilizce, Rusça ve argo kelimelerin bir karışımı.

- Dolby ses teknolojisini kullanan ilk film.

- Filmin ham hali tam 4 saat. Montajlardan sonra artan kısmı Kubrick asistanına yokettirmiştir.

- Alex ve arkadaşlarının kullandığı arabanın modeli Adams Probe 16. Sadece 3 tane üretilmiştir.

- Final sahnesi 74 defa çekilmiş.

- Yıllar sonra Gene Kelly ve Malcolm McDowell bir partide karşılaşmış ve Gene Kelly öfkeyle sırtını dönüp gitmiş. Sebebi ise Singin' in the Rain'in imajının bu filmde zedelenmesi.

- Bu filmden esinlenerek 1973 yılında 2 adet suç işlenmiştir.

2 yorum:

  1. Hayatimin filmi. 10 uzerinden 10 kere 10 :)

    Mr. Deltoid ile konustugu sahneyi tekrar tekrar izlemeni isterim. :D

    YanıtlaSil
  2. gün gelir de bir maskeli baloya falan katılırsam alex de large gibi giyinip, makyaj yapıp gidicem :)

    YanıtlaSil