17 Kasım 2009 Salı

Zorba the Greek


Gösterim Adı: Zorba

Yıl: 1964

Yönetmen: Mihalis Kakogiannis

Oyuncular: Anthony Quinn, Alan Bates, Irene Papas, Lila Kedrova


Oynadığı karakterlerle özdeşleşmesiyle ünlü usta aktör Anthony Quinn'in yine oyunculuk dersi verdiği 3 Oscar ödüllü, Nikos Kazantzakis'in aynı isimli romanından uyarlama muhteşem bir film.


Basil (Alan Bates), babasından kalma linyit yatağı araziyi işletmek için İngiltere'den Girit'e gelir. Yunanistan'da kendisini zorla işe aldıran Zorba (Anthony Quinn) ile tanışır. Eli kalemden başka bir şey tutmamış biri olarak Girit'de Zorba'nın yardımıyla maden ocağı kurar ve buranın yaşantısına ayak uydurmaya çalışır. Zorba gibi orjinal bir karakterle güzel olduğu kadar sıkıntılı vakitler de geçirecektir.


İzlerken "aa aynı bizim insanımız" tepkisini vermemize sebeb olan Girit insanını anlatışıyla, o enfes müzikleriyle ve oyunculuklarıyla unutulması zor bir film diyebiliriz. Dul rolündeki, daha sonra The Message filminde de Anthony Quinn'le çalışacak olan Irene Papas çekiciliği ile, Girit'de yaşamına devam eden hafif sıyrık madame Hortense rolündeki Lila Kedrova ise oyunculuğu ile filme renk katmıştır.


Ayrıca son dans sahnesi ise sinema tarihinin en bilinen sahnelerinden birisidir.


Filmin IMDB puanı: 7.8

Benim puanım: 8.0

Toplam Hasılat: Bilinmiyor


Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:


Oscar: En iyi yardımcı kadın oyuncu (Lila Kedrova), En iyi sanat yönetimi, En iyi sinematografi


Oscar adaylığı: En iyi erkek oyuncu (Anthony Quinn), En iyi yönetmen (Mihalis Kakogiannis), En iyi film, En iyi uyarlama senaryo


BAFTA adaylığı: En iyi film, En iyi yabancı aktör (Anthony Quinn), En iyi yabancı aktrist (Lila Kedrova)


Altın Küre adaylığı: En iyi dram filmi, En iyi dram erkek oyuncu (Anthony Quinn), En iyi yönetmen (Mihalis Kakogiannis), En iyi müzik, En iyi yardımcı kadın oyuncu (Lila Kedrova)


Filmle ilgili ilginç anektodlar:


- Anthony Quinn çekimler sırasında ayağını kırmıştır. Son dans sahnesi bu sebebten dolayı istenildiği gibi çekilemese de yine ikon olmayı başarmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder