15 Kasım 2009 Pazar

District 9


Gösterim Adı: Yasak Bölge
Yıl: 2009
Yönetmen: Neil Blompkamp

Oyuncular: Sharlto Copley, Nathalie Boltt

fragman için tıklayınız

Emsallerine göre bir hayli düşük bütçeyle takdire şayan bir iş çıkarmış olan İngiliz-Yeni Zelanda ortak yapımı bilim kurgu-gerilim filmi.

Alışıldığının aksine, dev bir uzay gemisi 80'li yılların ortasında Manhattan, Washington gibi yerlere değil de, Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'un tepesine yerleşmiştir. Bütün dünyayı ayağa kaldıran bu olayda bizimkiler uzay aracının içine girmeyi başarmış, içeride yaklaşık 1 milyon uzaylının bakımsız, bitap bir şekilde beklediğini görürler. Daha sonra bu uzaylıları District 9 adlı, varoş bir bölgeye yerleştiren MNU, bir yandan da sadece uzaylıların dokunuşla ateş alabilen çok güçlü silahları kullanmak için araştırmalarına devam etmektedir. Bu araştırmaları yönetmek için Wikus Van De Merwe'i görevlendiren MNU, daha sonra bu kişinin düşeceği durumdan faydalanmaya çalışacaktır...

Son zamanlar popüler olan dökümantasyon havası verilmiş çekimlerle ile başlayan, yer yer normal çekimlere de dönen filmde görsel efektler bu kamera çekim tekniği ile daha da gerçekci bir hal almış diyebiliriz. Olan biten her şey sanki canlı yayında aniden oluyormuş hissi veriyor. Uzaylıların kostümleri ve diğer makyajlar son derece başarılı. Senaryo ise tüm temelde benzese de alışagelmiş bilim kurgu filmlerinden farklı olan, sağlam göndermeleri ile (ırkçılık, ayrımcılık vs.) dikkat çekebilen bir yapıya sahip. Ayrıca irrite edici sahnelerinin yanında, Güney Afrika varoşlarında 20 sene çetelelerle falan kaynaşmış olan uzaylıların yaşam mücadelesi bir hayli garip, garip olduğu kadar belki de sinema tarihinde bir ilk.

Kısaca farklı ama sağlam bir bilim kurgu filmi izlemek isteyenler, Fly filmindeki gibi değişim sahnelerinden tiksinmeyecek olanlar bu filmi kesinlikle kaçırmamalı derim.

Filmin IMDB puanı: 8.4
Benim puanım: 8.5
Toplam Hasılat: > 140 milyon $


Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar: Henüz belli değil

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Peter Jackson yapımcılığını üstlenmiştir.

- Başroldeki Sharlto Copley'nin daha önce profesyonel bir oyunculuğu yok.

- Filmdeki tüm barakalar gerçek.

- Filmin 6 farklı final sahnesi çekilmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder