3 Mayıs 2012 Perşembe

The King's Speech

Gösterim Adı: Zoraki Kral
Yıl: 2010
Yönetmen: Tom Hooper
Oyuncular: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter, Guy Pearce




2010 yılının en iyi film ve en iyi erkek oyuncu Oscar ödülüne sahip, eleştirmenlerce de başarılı bulunmuş bir İngiliz filmi.


Şu anki Britanya kraliçesi Elizabeth'in de babası olan 6.George, kraliyet ailesine yakışır bir donanıma sahip, kararlı ve azimli fakat kekeme olduğundan konuşma zorluğu çeken, bu yüzden de topluluk karşısında utanan bir prenstir. 


Babasının ölümü sonrası koltuğu devralması beklenen George'un bu sıkıntısını atlatması gerekir. Karısı Elizabeth'in yardımıyla,  oyunculuk açısından başarısız bir kariyere sahip fakat konuşma zorluğu çekenleri tedavi etmesiyle meşhur Avustralya'lı Lionel Logue ile tanışır. Kendine has yöntemleri olan Lionel ve kraliyet ailesinin bir üyesi olmasının getirdiği ağırlığı taşıyan George ilk başlarda pek geçinemese de, daha sonra iyi birer arkadaş olacaklardır.

Colin Firth'ün tüm yeteneği ile kendini vererek oynadığı, Geoffrey Rush'ınsa oynadığı karaktere resmen bürünerek rol kestiği film, oyunculuk üzerine kurulu diyebiliriz. Harry Potter serisinden 3 ismi de barındıran yapım, dönemin görüntüsünü de iyi yansıtabilmiş. Konunun darlığı sebebiyle de oyunculuk esaslı bir film olarak akılda kalmış. Uzun yıllar hatırlanabilecek bir yapım gibi durmasa da, 2010'un en başarılı filmlerinden birisi diyebilirim.





Filmin IMDB puanı: 8.2
Benim puanım: 8.0
Toplam Hasılat: 373 milyon $


Kazandığı önemli ödül ve adaylıklar:

-Oscar:  En iyi film, En iyi erkek oyuncu (C.Firth), En iyi yönetmen (T.Hooper),  En iyi senaryo


-Oscar (Adaylık): En iyi sanat yönetimi, En iyi sinematografi, En iyi kostüm, En iyi montaj, En iyi müzik, En iyi ses montajı, En iyi yardımcı erkek oyuncu (G.Rush), En iyi yardımcı kadın oyuncu (H.B.Carter)


-Altın Küre: Dram dalında en iyi erkek oyuncu (C.Firt)


Toplamda 80 ödül & 99 adaylık

Filmle ilgili ilginç anektodlar:

 
- Guy Pearce Colin Firth'den 7 yaş küçük fakat filmde abisi rolünde.


- Derek Jacobi, filmde Kardinal rolünde, daha önce 2 farklı rolde konuşma zorluğu çeken isimleri oynamıştır. Bir tanesi I, Cladius dizisi.


- Senaryoyu yazan David Seidler, çocukluğunda kekemelikle mücadele etmiş ve aynı zamanda Kral George'un konuşmasını radyodan dinlemiştir. İlerleyen yıllarda Kral George'un hikayesini yazmak istemiş, ve kralın annesinden izin istemiş. Anne kraliçe kendisi öldükten sonra yazılanları yayınlanmasını istemiş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder