5 Ekim 2009 Pazartesi

The Godfather


Gösterim Adı: Baba

Yıl: 1972

Yönetmen: Francis Ford Coppola

Oyuncular: Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall, Diane Keaton, Talia Shire, John Cazale



fragman için tıklayınız

Sinema tarihinin en iyi ve en çok bilinen filmi olarak lanse edilen, çekildiği yıllarda sinemada yeni bir çağ açmış olan, yüzlerce yapımda kendisine gönderme yapılan harikulade bir film.



"Baba" filmini bu kadar bilindik kılan aslında bir çok film öğesinin bu filmde doruk noktada kaliteli olmasındır. Filmin şu veya bu özelliği güzel deyip geçemiyoruz. Müziklerinden senaryosuna, oyunculuğundan kamera yönetimine kadar ince elenip sık dokunmuş bir film.



Mario Puzo'nın aynı isimli romanından uyarlanan filmin Oscar ödül törenine kazanamayacağı düşüncesiyle gitmeyen Mario Puzo'ya ne demeli bilemiyorum. Filmden sonra romanı peynir ekmek gibi satılmış, mafya örgütleri bu kitaba ve filme göre racon kesmeye başlamışlardır. Aslında bu yönü, filmin mafyanın el kitabı gibi bir şey olması yönetmen Coppola'yı hep rahatsız etmiştir.



Filmin unutulmayacak yönlerinden birisi de hemen hemen herkesin bildiği meşhur "Baba" karakterini bizlere sunmasıdır. Ağzında pamuk ve ağır makyajla bu kült karakteri oynayan Marlon Brando, kendine has üslubuyla ve kısık sesiyle bize resmen oyunculuk şovu sergilemiştir. Keza senaryo gereği başlarda sessiz sakin olan ve sonlarda ağırlığını gösteren Al Pacino, kariyerinin henüz başındayken hedefi 12'den vurmayı iyi bilmiştir.


Artık minübüs kornası sesi bile yapılan müziklerine ne demeli? Waltz'dan tutun da Sicilian Pastorale'e kadar bir çok unutulmaz eseri barındırıyor. Nino Rota'nın aslında ne kadar büyük bir müzik insanı olduğunu bize anlatır nitelikte kalite. Aradan yıllar geçse de bu filmin müziklerini her an her yerde duyabiliriz...


Baba filmi oyunculukların üst düzeyde olduğu bir film olduğu gibi kurgu ve anlatım konusunda da en başarılı filmlerden birisidir. Oldukça doğal çekilmiş düğün sahnesiyle bize hoşgeldin diyen film, daha sonra artık sinema literatürüne geçmiş olan "at kafası", "gişelerde suikast" gibi sekanslarla bizi içine almasını iyi biliyor. Bu filmden yıllar sonra çıkmış olan Goodfellas, Scarface filmleri kadar yoğun mafya aksiyonu barındırmasa da, mafya ailesinin yönetimini, ilişkilerini kusursuzca anlatıyor.


Filmin konusuna değinmek gerekirse;


Corleone ailesi, Vito Corleone (Marlon Brando) önderliğinde, New York'da ikamet eden İtalyan asıllı bir mafya ailesidir. Don Vito Corleone'nin çok sıcak politik ilişkileri vardır ve bu diğer 4 büyük mafya ailesinin gıptayla baktığı bir şeydir. Vito Corleone, 2 adet cappo'su(Tessio ve Clemenza), 1 conseglieri'si (Tom Hagen) ve büyük oğlu Sonny ile gücünün zirvesindedir. Akli dengesi pek tutarlı olmayan ortanca oğlu Fredo aile işlerinde az derecede sorumludur. Ufak oğlu Michael Corleone (Al Pacino) ise askerden yeni dönmüştür ve tüm pis işlerden uzak tutulmaktadır...


Türk lakaplı Solozzo uyuşturucu işi için Baba'nın kapısını çalar. Amacı politik bağlantılardan yararlanmaktır. İmajı için bu teklifi reddeden Baba karşısına Solozzo ve en ciddi rakibi Tataglia ailesini almış olurve mafya savaşları başlar...


Kısaca film, senaryosundan oyunculuklarına, müziklerinden repliklerine kadar kült mertebesine erişmiş olan tam anlamıyla bir başyapıttır.


Filmin IMDB puanı: 9.1
Benim puanım: 10
Toplam Hasılat: 245 milyon $


Kazandığı önemli ödüller:


Oscar: En iyi film, En iyi erkek oyuncu (Marlon Brando), En iyi uyarlama senaryo

BAFTA: En iyi müzik (Nina Rota)

Altın Küre: En iyi yönetmen (Francis Ford Coppola), En iyi fram filmi, En iyi dram filmi oyuncusu (Marlon Brando), En iyi senaryo, En iyi müzik (Nina Rota)


Filmle ilgili ilginç anektodlar:

- Don Vito Corleone rolü için adı geçen isimler: Ernest Borgnine, Edward G. Robinson, Orson Welles, Danny Thomas, Richard Conte, Anthony Quinn, and George C. Scott, Frank Sinatra, Burt Lancester ve Laurince Olivier olmuştur. Fakat rol 47 yaşındaki Marlon Brando'ya gitmiştir. Bu 3. kez Brando'nun Frank Sinatra'dan rolü kapışıdır.

- Film çekilirken başta mafya lideri Joe Colombo olmak üzere bir çok İtalyan aile Paramount Pictures'e filmin iptali için yazılar yollamışlar. İtalyan aileleri ve mafya kelimesini bir tutulmasından korkuyorlarmış.

- AFI'nin en iyi 100 film listesinde 2. sırada.

- "Ona reddedemeyeceği bir teklif yapacağım" repliği Premier dergisine göre en iyi 10. replik. AFI'ye göre ise 2.

- Filmin yönetimi için ilk başlarda Elia Kazan ve Sergio Leone düşünülmüş.

- Kedi sevme sahnesi senaryoda bulunmamasına rağmen kullanılmış.

- Yönetmen Coppola'nın bir çok akrabası filmde rol almış. En önemlisi de kız kardeşi Talia Shire. Ayrıca vaftiz sahnesindeki bebek ise sonradan adını yönetmenlik ve oyunculuğuyla duyuracak olan kızı Sofia Coppola.

- Don Vito'nun kısık sesli konuşma stili gerçek mafya lideri Frank Castello'dan esinlenilmiş.

- Filmde 10'larca italyan kelime cümle aralarında geçmektedir.

- Bir çok dergi ve kuruluşa göre gelmiş geçmiş en iyi film.

- Don kelimesi aslında isimle beraber kullanılırmış(Don Vito gibi). Bundan haberi olmayan yazar Mario Puza, Don Corleone tamlamasını kullanarak yeni bir akım yaratmış.

- Al Pacino'nun büyükbabası ve annesi de Sicilya'dan, Corleone'den göçmüştür.

- Film 62 günde çekilmiştir.

- Michael Corleone rolü içinse ilk başta düşünülenler: Jack Nicholson, Robert De Niro, Warren Beaty, Dustin Hoffman, Alain Delon, Burt Reynolds...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder